Félórás, kelesztés nélküli krumplis pogácsa – Extra puha a tésztája
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A pogácsával egy gond van, hiába sütünk belőle rengeteget, nem lehet abbahagyni az evését, így hamar elfogy.
Ha nagyon szigorúan vesszük, ez nem is pogácsa, hanem egyfajta lepényke, amely az élesztő hiánya miatt lapos. Tipikus szomszédnéni-sütemény, amelyet második fogásként is tálalhatunk például gulyásleves után, de kísérőnek mellé is ehetjük.
A tészta a rengeteg krumplitól és zsírtól tömény lesz, fogyókúrázóknak nem ajánlom. A krumpli teljesen összetörve is belekerülhet a tésztába, de én egy kicsit darabosabban hagytam benne. Hagyományosan disznózsírral készül, de libazsírral is nagyon finom.
Kelesztés nélküli krumplis pogácsa
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli
- 500 gramm liszt
- 200 gramm disznózsír vagy libazsír
- 1 evőkanál só
Elkészítés:
A krumplit sós vízben, héjában főzzük meg. Ha megfőtt, hámozzuk meg, nyomjuk össze krumplinyomóval. Várjuk meg, amíg kicsit kihűl, majd gyúrjuk hozzá a lisztet és a zsírt. Sózzuk ízlés szerint.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk egy centiméter vastagra. Pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, majd fektessük őket egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsire.
Alsó-felső sütésen süssük húsz percig, vagy ameddig szép halvány piros színt kap.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors