Foszlós, házi fahéjas csiga: mascarponés mázzal a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az illatos fahéjas csiga tetejét még melegen kend meg a fehér krémmel, a tésztát szaftosabbá, ízletesebbé teszi a máz.
A kelt tésztás süteményeknek nehéz ellenállni, a finomságok tökéletes napindítók, de ha délután tör rád az édesség utáni vágy, akkor is jó választás a foszlós péksüti.
Az édes töltelékkel megkent, kelt tésztás csigák közül hazánkban a kakaós a retró kedvenc, Amerikában a fahéjas, mázas az örök favorit. Utóbbi idehaza is egyre népszerűbb, ami nem is csoda, hisz a puha tészta varázslatos tölteléket kap, ráadásul a mascarponés krémtől még fantasztikusabb. A sütemény nagyon kapós, ezért jobban jársz, ha dupla adaggal készítesz belőle.
Fahéjas csiga
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 2.5 dl tej (langyos)
- 2 evőkanál cukor
- 7 g élesztőpor
- 50 dkg finomliszt
- 7 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj (olvasztott)
- 2 db tojás
Töltelék:
- 8 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál fahéj
Máz:
- 2 evőkanál mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Tészta:
A langyos tejben keverjünk el 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, várjuk meg, amíg felfut, addig foglalkozzunk a száraz hozzávalókkal.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a maradék cukrot, vaníliás cukrot, sót, forgassuk egybe a száraz alapanyagokat. Az olvasztott vajat, tojásokat és a felfutott élesztőt is adjuk a keverékhez, gyúrjunk belőle egynemű tésztát.
A begyúrt tésztát fedjük le, és 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, majd nyújtsuk vékonyra.
Töltelék:
A kinyújtott tésztát kenjük meg olvasztott vajjal.
A cukrot és a fahéjat keverjük egybe, majd szórjuk az olvasztott vajjal megkent tésztára.
A megtöltött tésztát szorosan tekerjük fel, vágjunk belőle 2-3 centi széles darabokat.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, helyezzük a papírra a csigákat, lefedve, meleg helyen 30-40 percig kelesszük a tekercseket.
A csigákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Máz:
A máz hozzávalóit tegyük keverőtálba és keverjük csomómentesre.
A mázat kenjük a meleg csigákra.
Fotó: Getty Images