Mi kerüljön az iskolatáskába? A kelt tésztás pizzás csiga a tökéletes tízórai
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kelt tésztának idő kell, de megéri a belefektetett energiát, a pizzás csiga tésztája lágy, isteni finom, kicsik és nagyok egyaránt odáig lesznek érte.
A pizzás csiga az elmúlt években nagy favorit lett, kelt és leveles tésztából is el lehet készíteni. Jobb pékségekben, ha nehezen is, de lehet találni finomakat, azonban a házinak nincsen párja. A legtöbb bolti változattal az a bajom, hogy vagy nagyon édes, vagy túl sós az ízük, ezért sokkal jobb választás otthon elkészíteni a péksüteményt.
A pizzás csiga akkor igazán finom, ha nincs kisajnálva belőle az alapanyag, ugyanakkor a kevesebb néha több. Ha van otthon házi készítésű pizzaszószod, azzal kend meg a tésztát és szórj rá fűszereket. Az oregánó mellett bazsalikom, kakukkfű és chilipaprika is kerülhet a tekercsbe. Ha kevésbé szeretnéd fűszeresre, akkor a lent olvasható recept alapján dobd össze a csigát.
A pizzás csiga jól bírja a csomagolást, suliba és munkahelyre is tökéletes elemózsia. A péksüteményt légmentesen zárható dobozban 2 napig tárolhatod.
Kelt tésztás pizzatekercs
Hozzávalók 6 személyre
- 50 dekagramm finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 csomag (7 gramm) szárított élesztő
- 20 dekagramm vaj
- 250 milliliter tej
- kevés olaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 15 dekagramm sűrített paradicsom
- 30 dekagramm mozzarella
- 2 teáskanál oregánó
Elkészítés:
A lisztet és a sót keverjük egybe, majd adjuk hozzá az élesztőt, a puha vajat, a langyos tejet, géppel vagy kézzel dolgozzuk egybe az alapanyagokat. Ha túl lágy a tészta, még adjunk hozzá lisztet, ha száraz, akkor tejet szükség szerint. A tésztát addig dagasszuk, míg elválik az edény falától.
Egy tiszta tálat enyhén kenjünk ki olajjal, majd tegyük bele a tésztát. A tetejét is kenjük meg olajjal, fedjük le, meleg helyen 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg a zúzott fokhagymával dúsított sűrített paradicsommal, utána a reszelt sajtot és az oregánót is szórjuk rá.
A tésztát hosszában, szorosan tekerjük fel, a hengerből vágjunk kétujjnyi csigákat, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A csigákat takarjuk le és még 30 percig pihentessük, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-35 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images