Filléres téli paradicsomsaláta: maradék kenyérből is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az olaszok kenyérsalátájába, azaz a panzanellába, szinte alig kell valami, mégis csodálatos lesz a végeredmény.
Ez a minimalista saláta toszkán vidéken született, az olaszok ciabatta kenyérrel készítik a legszívesebben, ami kívül ropog, belül puha, felszívja a paradicsom édes, savanykás ízét. Én a legegyszerűbb változatát szeretem ennek a salátának, melyben a kenyérkockák mellé paradicsom és lilahagyma kerül, sóval, borssal és olívaolajjal meglocsolva.
Mivel a saláta alapja a paradicsom, ha valaki ezt az édeskés aromát szeretné kiemelni, az 1 teáskanálnyi cukrot tegyen hozzá, ha viszont éppen ellensúlyozni szeretnénk, savanykás ízt szeretnénk kiérezni a salátából, akkor fél lime kifacsart leve menjen bele.
A recepttől nyugodtan el lehet térni, ciabatta helyett lehet más kenyérrel készíteni, akár előző napról megmaradt is tökéletes lesz, de az olaszok szeretik mozzarellával és bazsalikommal is gazdagítani a salátát.
Kenyérsaláta
Hozzávalók 4 személyre
- 4 szelet kenyér
- 6 darab fürtös paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- 6 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 maréknyi friss petrezselyem
Elkészítés:
A kenyeret tetszőlegesen vágjuk kockákra, a paradicsomot cikkekre, a lilahagymát vékony csíkokra. Ezt a hármast tegyük egy tálba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az olajat. Alapos keverés után fedjük le, és tegyük 10-15 percre hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. A petrezselymet tálalásnál adjuk a salátához.
Fotó: Getty Images