Lágy vaníliakrém, habkönnyű égetett tészta: így készül a képviselőfánk

képviselőfánk
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A cukrászdák kedvelt süteménye az égetett tészta, de még a legbátrabbak is félve készítik el otthon.

Ekler fánk, profiterol, Szent Honoré torta és képviselőfánk, ez a négy kedvelt desszert ugyanabból a tésztából készül, amit egyszerűen csak égetett tésztaként emlegetünk. A recept ugyanaz, a megformálásukban és a krémmel való töltésükben van a különbség.

Ahogy minden népszerű cukrász csemegét, a képviselőfánkot is elkészíthetjük otthon. Én most nem fogok senkit kábítani, ez nem egy könnyű recept. Még biztos kezű, nagy sütési tapasztalattal rendelkező is el tudja rontani. Elég, ha úgy dönt a cukrász, apránként adagolja a lisztet, vagy nem várja meg, míg kihűl a tésztának való és egyszerre dobja bele a tojásokat. Ennél a desszertnél különösen fontos, hogy kövessük a leírtakat.

Fontosak az arányok

Mindenkinek megvan a maga trükkje, szabálya, amit betart, miközben süt, főz a konyhájában. Én például érzéssel mérek, vagy mondjuk úgy, hogy a szememmel ítélem meg az arányokat, nem használok konyhai mérőt. Olykor azonban előkerül, és vannak olyan receptek, amelyeknél egyenesen kötelező a használata különben konyhai katasztrófa lesz a végeredmény.

Az égetett tésztánál a legelső szabály, hogy használjuk a mérleget! A recept utasításait hűen kövessük és akkor biztos, hogy minden jól fog menni, a végeredmény elbűvölő és mennyei lesz.

Képviselőfánk

képviselőfánk

Hozzávalók 8 személyre

Égetett tészta

  • 1.5 deciliter víz
  • 1.5 deciliter olaj
  • csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dekagramm liszt
  • 4 darab tojás

Krém

  • 6 darab tojás
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magjai
  • 3 deciliter habtejszín
  • 4 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 deciliter tej
  • 1 tasak habfixáló

Díszítés

  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Égetett tészta

Fogunk egy fazekat, amiben a vizet, olajat, sót és a vaníliás cukrot felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről, és a kétszer átszitált lisztet egyszerre hozzáadjuk. Ezután a fazék tartalma ismét a tűzhelyre kerül, amit folyamatosan kevergetünk addig, amíg az alakuló tészta le nem válik az edény faláról. Ha ez megvan, levesszük a tűzhelyről, folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük. Most már nyugodtan használhatunk kézi habverőt, a tojásokat egyenként adjuk a tésztához és keverjük szép fényesre.

A tepsinket béleljük ki sütőpapírral. Fogjunk egy habzsákot, és tegyük bele az égetett tésztát. Közepes, formás kis halmokat nyomjunk a papírra. Ezután 200 fokos légkeveréses sütőbe tesszük 20-25 percre. Fontos, hogy ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert akkor a tészta könnyen összeesik. Mielőtt dolgoznánk a tésztával, várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.

Krém

Először a 6 darab tojást válasszuk szét. A tojásfehérjét vízgőz felett a cukor felével felverjük. A lisztet kevés tejjel és a tojássárgájával habosra keverjük. A maradék tejet a félbevágott, kikapart vaníliarúddal felforraljuk, ezután a tojássárgás masszát belecsurgatjuk, és sűrűre főzzük. A tojásfehérjét csak ezután adjuk hozzá kis adagokban, laza mozdulattal.

A habtejszínt a cukor másik felével felverjük, márkától és igénytől függően adhatunk hozzá habfixálót.

Összeállítás

Az égetett tészta kalapját levágjuk, ha túl sok a tészta a belsejében, nyugodtan kikaphatjuk. Töltsük meg a vaníliás krémmel, a tetejére menjen a hab, majd tegyük rá a kalapját, és szórjuk meg porcukorral az elkészült képviselőfánkokat.

Aki nem akar ennyit bajlódni, nyugodtan megtöltheti a tésztát csak egyfajta töltelékkel is, az ízlésére van bízva, hogy a habtejszínt vagy a vaníliás tölteléket választja.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük