Készíts otthon nutellát (és kezdj el hozzá keményen sportolni)!
Mogyorókrém recept házilag
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nutella, vagyis csokis mogyorókrém házilag, hát az elég menő dolog. Kenyérre, kalácsra, kekszre, palacsintára lehet kenni, utána pedig ehetjük napokig a csírasalátát, hacsak nem akarjuk a strandszezont két számmal nagyobb fürdőruhában kezdeni.
Ha úgy döntünk, hogy vállalhatóak a következmények, akkor viszont érdemes otthon elkészíteni a nutellát. Sokkal olcsóbb nem lesz, és a mogyoró meghámozása közben biztos megfordul a fejünkben, hogy néztük volna inkább meg az Alien-szériát török szinkronnal, még az is jobb lett volna, a végeredmény majd kárpótol, és boldogan kanalazhatjuk, kenhetjük a nutellánkat. Vagy akár ajándékba is adhatjuk legkedvesebb barátnőinknek, elvégre, ha már hízunk, hízzunk együtt!
A mogyorós csoki például elég jó alapanyag a házi nutellához, két legyet ütünk egy csapásra.
Fotó: Pixabay
Itt jegyezzük meg, hogy mogyorót megtörve is lehet kapni, ha a könnyű megoldásokat részesítjük előnyben. A magam részéről egy évtizede mindig felszedem anyósom mogyoróbokra alól a termést, és gondosan beteszem a kamrapolcra, majd vidáman megvásárolom a piacon a mogyoróbelet. Lustaság, fél egészség. Már amennyiben az egészség egyenesen arányos a csípőbőséggel.De például jó minőségű mogyorós csokival is áthidalhatjuk a problémát, főleg, ha hajlamosak vagyunk lazán kezelni az arányokat.
Alapanyag. Sőt: ALAPANYAG
David Lebovitz receptjéből indultunk ki eredetileg, amiből többszöri kísérletezés alapján végül az alábbiakra jutottunk.
Fontos, hogy:
- törökmogyorót használjunk, drágább és macerásabb, de akkor is.
- a csoki jó minőségű legyen, az elfekvő, bevonóból készült csokimikulást tehát ne most használjuk fel.
- a végeredmény krémes legyen, amennyire csak lehet.
Nutella házilag
Hozzávalók 1 adaghoz
- 160 gramm törökmogyoró
- 40 gramm mandula
- 200 gramm étcsoki
- 150 gramm tejcsoki
- 2 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál semleges ízű olaj
Elkészítés:
180 fokra előmelegítjük a sütőt, tepsire öntjük a mogyorót és mandulát és kb 12-15 percre sütőbe toljuk. (Ha mogyorós csokival hekkeljük meg a dolgot, akkor értelemszerűen csak a mandulát pörköljük). A mandula megpirul, a mogyoró pedig kicsit megpörkölődik, feketés színe lesz, de nem baj, az a jó. Kivesszük a sütőből és konyharuhával, papírtörlővel, vagy hőálló tenyér esetén csupasz kézzel ledörzsöljük a mogyoró héját. Nem baj ha itt-ott marad egy kicsi rajta.
Ezen a ponton jön a szemcse-minimalizálási fázis, a móka maga. Sok módszert kipróbáltunk, a késes aprító teljesített a legjobban, úgyhogy ezt ajánljuk. Néhány percig aprítóban daráljuk a mogyorót és mandulát, ami eleinte szemcsés, de aztán egyre krémesebb, és amikor már vajhoz hasonló állagú, akkor jó.
Az étcsokit és a tejcsokit gőz fölött megolvasztjuk, a végén hozzákeverjük az olajat és a kakaóport.
A mogyorós-mandulás vajszerű krémet a csokihoz adjuk, elkeverjük és befőttes üvegekbe kanalazzuk, majd hűvös helyen (de nem hűtőben) tároljuk.