Készíts otthon nutellát (és kezdj el hozzá keményen sportolni)!
Mogyorókrém recept házilag

9
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nutella, vagyis csokis mogyorókrém házilag, hát az elég menő dolog. Kenyérre, kalácsra, kekszre, palacsintára lehet kenni, utána pedig ehetjük napokig a csírasalátát, hacsak nem akarjuk a strandszezont két számmal nagyobb fürdőruhában kezdeni.

Ha úgy döntünk, hogy vállalhatóak a következmények, akkor viszont érdemes otthon elkészíteni a nutellát. Sokkal olcsóbb nem lesz, és a mogyoró meghámozása közben biztos megfordul a fejünkben, hogy néztük volna inkább meg az Alien-szériát török szinkronnal, még az is jobb lett volna, a végeredmény majd kárpótol, és boldogan kanalazhatjuk, kenhetjük a nutellánkat. Vagy akár ajándékba is adhatjuk legkedvesebb barátnőinknek, elvégre, ha már hízunk, hízzunk együtt!

A mogyorós csoki például elég jó alapanyag a házi nutellához, két legyet ütünk egy csapásra.
Fotó: Pixabay
 

Itt jegyezzük meg, hogy mogyorót megtörve is lehet kapni, ha a könnyű megoldásokat részesítjük előnyben. A magam részéről egy évtizede mindig felszedem anyósom mogyoróbokra alól a termést, és gondosan beteszem a kamrapolcra, majd vidáman megvásárolom a piacon a mogyoróbelet. Lustaság, fél egészség. Már amennyiben az egészség egyenesen arányos a csípőbőséggel.De például jó minőségű mogyorós csokival is áthidalhatjuk a problémát, főleg, ha hajlamosak vagyunk lazán kezelni az arányokat.

Alapanyag. Sőt: ALAPANYAG

David Lebovitz receptjéből indultunk ki eredetileg, amiből többszöri kísérletezés alapján végül az alábbiakra jutottunk.

Fontos, hogy:

  • törökmogyorót használjunk, drágább és macerásabb, de akkor is.
  • a csoki jó minőségű legyen, az elfekvő, bevonóból készült csokimikulást tehát ne most használjuk fel.
  • a végeredmény krémes legyen, amennyire csak lehet.

Nutella házilag

Nutella Doctor Pepper

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 160 gramm törökmogyoró
  • 40 gramm mandula
  • 200 gramm étcsoki
  • 150 gramm tejcsoki
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál semleges ízű olaj

Elkészítés:

A mandulát 1 percre forró vízbe dobjuk, majd kivesszük és óvatosan kipattintjuk a héjából a mandulaszemeket. Vigyázni kell, hogy ne égessük meg a kezünket, szükség lesz még rá.
180 fokra előmelegítjük a sütőt, tepsire öntjük a mogyorót és mandulát és kb 12-15 percre sütőbe toljuk. (Ha mogyorós csokival hekkeljük meg a dolgot, akkor értelemszerűen csak a mandulát pörköljük). A mandula megpirul, a mogyoró pedig kicsit megpörkölődik, feketés színe lesz, de nem baj, az a jó. Kivesszük a sütőből és konyharuhával, papírtörlővel, vagy hőálló tenyér esetén csupasz kézzel ledörzsöljük a mogyoró héját. Nem baj ha itt-ott marad egy kicsi rajta.

Ezen a ponton jön a szemcse-minimalizálási fázis, a móka maga. Sok módszert kipróbáltunk, a késes aprító teljesített a legjobban, úgyhogy ezt ajánljuk. Néhány percig aprítóban daráljuk a mogyorót és mandulát, ami eleinte szemcsés, de aztán egyre krémesebb, és amikor már vajhoz hasonló állagú, akkor jó.

Az étcsokit és a tejcsokit gőz fölött megolvasztjuk, a végén hozzákeverjük az olajat és a kakaóport.

A mogyorós-mandulás vajszerű krémet a csokihoz adjuk, elkeverjük és befőttes üvegekbe kanalazzuk, majd hűvös helyen (de nem hűtőben) tároljuk.
Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon