Tojáshabos-kókuszos csiga: a nagymama süteménye hetekig eláll

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kókuszhabos csiga igazi, régi klasszikus, nagymamám folyamatosan gyártja őket ünnepekre, szülinapokra vagy vendégseregek érkezésekor. Egyáltalán nem bonyolult, mégis sok darab jön ki belőle, ráadásul nagyon sokáig eláll.

Sokáig nem szerettem az ilyen jellegű süteményeket, mindig szárazak voltak, a kókusz pergős volt, ettől fojtós lett az egész édesség. Ez a tojáshabos csiga azonban nem ilyen. A habnak köszönhetően szaftos végeredmény kerül ki a sütőből, ami mellé egy puha és omlós tészta társul.

Bár az alapja kelt tészta, mégsem az a sütemény lényege, hogy órákig kelesszük, pihentessük. Kerül bele élesztő, de azon a 10 percen kívül, amíg a töltelék elkészül, csak a sütőben fog kelni, annyi éppen elég neki. Tehát egy egészen gyors édességről van szó, a csigák formázása sem tart sokáig.

Változatok a tojáshabos csodára

Nem csak kókusszal, darált dióval és mandulával is isteni finom, de készíthetjük minden nélkül, csak tojáshabbal is. Alkalomtól függően változtassuk az alapanyagokat, tavasszal és nyáron általában a kókusz a nyerő nálunk, de karácsonyi süteményként is megállja a helyét, ha diót forgatunk a habba.

Tojáshabos-kókuszos csiga

kókuszoscsigarecept

Hozzávalók 6 adaghoz

Tészta

  • 40 dekagramm liszt
  • 25 dekagramm margarin
  • 4 darab tojássárgája
  • 2 dekagramm élesztő
  • 0.5 deciliter tej
  • 1 teáskanál cukor

Töltelék

  • 4 darab tojásfehérje
  • 10 dekagramm kókuszreszelék
  • 30 dekagramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

A lisztet összedolgozzuk a puha margarinnal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és az élesztőt is. Jól összegyúrjuk. Letakarva betesszük a hűtőbe, míg elkészül a töltelék.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral együtt vízgőz felett. Keverjük bele a kókuszreszeléket.

A tésztát osszuk négyfelé, nyújtsuk ki őket téglalapra. Kenjük meg őket a töltelékkel, majd szorosan tekerjük fel a tésztalapokat. 1-1,5 cm vastag csigákat vágjunk belőlük. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kis helyet hagyjunk köztük.

180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 15 percig süssük őket, de vigyázzunk, hamar megégnek.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük