Extra ropogós rántott csirkemell – Kókuszreszelék gazdagítja a panírt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sütőben sülnek a különleges csirkemellcsíkok, úgyhogy nem fog olajban úszni a lakás, a végeredmény mégis nagyon ropogós lesz.
Egyszerre ropogós, különleges és még olajmentes is az így készült csirkemell, ugyanis sütőben, kókuszos bundában sül. Mivel liszt helyett keményítőben forgatjuk meg a húst, sokkal ropogósabb lesz a végeredmény, ráadásul a fűszerek - fokhagyma, pirospaprika - is sokat dobnak rajta.
A kókusz kétféleképpen is megjelenik az ételben - egyrészt tej formájában a tojás mellett, másrészt reszelék formájában a panírban. A húsnak nem lesz erőteljes kókusz íze, csak egy nagyon kellemes zamatot kap, picit könnyedebb, gyümölcsösebb aromája lesz.
Mivel sütőben sül, fontos, hogy ne zsúfoljuk túl a tepsit, hagyjunk kellő helyet a csirkemellcsíkok között, különben nem lesz ropogós.
Kókuszreszelékbe forgatott csirkemell
Hozzávalók 6 személyre
Hús:
- 1 kilogramm csirkemellfilé
- 70 gramm vaj (sütéshez)
Forgatni:
- 60 gramm keményítő
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 0.5 teáskanál só
Tojáshoz:
- 2 nagy darab tojás
- 160 milliliter kókusztej
Bundához:
- 100 gramm kókuszreszelék
- 60 gramm zsemlemorzsa
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 0.5 teáskanál őrölt pirospaprika
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
A csirkemellfilét vágjuk ujjnyi vastag csíkokra.
Keverjük össze 3 külön tálban a 3 részfolyamathoz való alapanyagokat. Egyikben a forgatáshoz, másikban a tojáshoz, hamadikban a bundához valókat.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, tegyük bele a tepsit is, hogy az is átmelegedjen.
A keményítős keveréket öntsük egy zárható zacskóba, majd tegyük bele a csirkemellcsíkokat, zárjuk le a zacskót, alaposan rázzuk össze, hogy a fűszeres keményítő mindenhol bevonja a húst.
A húst borítsuk ki a zacskóból, rázzuk le róla a felesleges keményítőt, majd egyesével forgassuk meg előbb a tojásos, majd a kókuszreszelékes bundában. Utóbbit picit nyomkodjuk rá, hogy rajta maradjon.
A forró tepsit vegyük ki a sütőből, dobjunk bele kb. 70 gramm vajat. Ha elolvadt a vaj, tegyük bele a csirkemellcsíkokat - valószínűleg két adagban fog kényelmesen elférni, ne zsúfoljuk túl. Süssük őket 10 percig, majd fordítsuk meg őket, a másik felüket is 10 percig süssük. Ha van a sütőnkben grillfokozat, 2-3 percig azon is piríthatjuk, hogy extra ropogós legyen.
Pár percig hagyjuk hűlni a csirkecsíkokat, hogy a panír szépen megszilárduljon rajtuk.
Fotó: Getty Images