Ujjszopogatós, ropogós csirkeszárnyak házi pácban érlelve - Grillen és sütőben is elkészítheted
Hozd ki a legtöbbet a csirkeszárnyból! A mázas hús szinte szétolvad a szádban.
A baráti, lazulós estéken a sült csirkeszárny kötelező finomság, amely mellé sült krumpli, saláta vagy valamilyen mártogatós illik a legjobban. Ez az az étel, melyet nem lehet szépen enni, jó maszatos lesz utána az ember.
A szárnyát érdemes minél több ideig a pácban pihentetni, úgy lesz jó ragacsos és ízletes. A paletta nagyon változatos, kedvelt a mézes, mustáros vagy a pikánsabb verziók, de egészen hajmeresztőket is ki lehet próbálni. Ilyen ez a kólás pác is.
A kedvelt üdítőtől jó ragacsos lesz a marinád, ízében az ázsiai konyhát idézi a gyömbér és a szójaszósz miatt. Ha szereted a csirkeszárnyat, és nem riadsz vissza a szokatlan ízkombinációktól, akkor érdemes kipróbálnod, szeretni fogod az így készült húst.
A szárnyat az ízületénél vágjuk félbe.
A pác hozzávalóit keverjük össze (kóla, szójaszósz, fehérbor, olaj, só, bors, gyömbér, chili), majd forgassuk meg benne a húst.
A bepácolt húst fedjük le fóliával, tegyük hűtőbe 1-2 órára, de egy estét is állhat így.
A szárnyról öntsük le a pácot, tegyük félre.
Egy kevés olajat öntsünk magas falú serpenyőbe, forrósítsuk fel, majd a szárnyát 8-10 perc alatt süssük benne ropogósra. (Egyszerre csak annyi szárnyát tegyünk a serpenyőbe, amennyi belefér.)
Miután a szárny kisült, vegyünk elő egy nagyobb edényt, melybe az összes szárnya belefér. A húst helyezzük az edénybe, öntsük rá a pácot, főzzük 10-15 percig félig lefedve, míg a szósz besűrűsödik. A főzés alatt a húst fordítsuk meg.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu