Így készül az olaszok töltött pizzája, a calzone: a tésztája jól bírja a fagyasztást

ccover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A calzone tésztája nem a szokványos módon készül, füstölt paprika is kerül bele, ettől szép színe és füstös zamata lesz.

A pizzának sok ismert arca van, sütheted kerek formában, vastag vagy vékony tésztával, és persze itt van a töltött verzió, a calzone is, amelyből mindig érdemes nagyobb adagot gyártani. Hogy miért? Mert a tészta jól bírja a fagyasztást: a betöltött tésztákat csak helyezd sütőpapírral bélelt tepsire és tedd a fagyasztóba 1-2 órára, utána vedd ki őket és csomagold be légmentesen, fóliába. Amikor szükséged lesz a calzone-ra, csak előveszed, majd a csomagolástól megszabadítva mehet a sütőbe.

Mi kerüljön a tésztacsomagokba?

Amit csak szeretnél! Jó dolog kísérletezni, különböző feltétekkel próbálgatni, mi áll jól a felturbózott tésztának. Én megkentem pizzaszósszal, majd került bele kolbász és sajt, de ez cserélhető sonkára, gombára, rukkolára, bármire, amit jónak gondolsz! A csomagok tetejéről se feledkezz meg, sajttal megszórva sokkal finomabbak lesznek, de akár csupaszon is hagyhatod őket.

Kolbászos calzone

cct

Hozzávalók 4 darabhoz:

  • 500 gramm kenyérliszt
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • 1 csipet
  • 1 csomag szárított élesztő (7 gramm)
  • 300 milliliter víz (langyos)
  • kevés olívaolaj
  • 15 dekagramm kolbász
  • 20 dekagramm sajt
  • pizzaszósz (receptlink a leírásban)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet a sóval, füstölt paprikával, élesztővel, kevés olajjal és a vízzel keverjük egybe, kézzel vagy géppel dagasszuk ki a tésztát. A lágy tésztát helyezzük át egy másik olajjal kikent tálba, 2-3 órán át kelesszük.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, majd osszuk 4 cipóra és kelesszük letakarva 30 percig.

A tésztacipókat köralakban nyújtsuk ki 30 centiméter átmérőjű körré, majd a tészta egyik felére tegyünk pizzaszószt, kolbászkarikákat, reszelt sajtot, utána az üresen maradt részt hajtsuk rá. Az ujjaink segítségével rögzítsük a tészta széleit. A calzone-kat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, szórjuk meg reszelt sajttal (elhagyható), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük meg.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük