Ezt edd másnaposságra - Isteni és hatásos ez az újévi korhelyleves
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Újévkor sok mindent megfogadunk, van, aki azt, hogy soha többet nem iszik alkoholt.
Ha már megtörtént a baj és háborgó gyomorral ébredtünk, akkor azon kívül, hogy megfogadjuk, soha többet nem nyúlunk alkoholhoz, több dolgot is tehetünk. Először is hidratálunk, vagyis vizet iszunk, és próbálunk olyan ételeket fogyasztani, amit a gyomrunk szívesen befogad. Ez szűk keresztmetszet, mert ezekből az ételekből bizony nincs sok. Ez a korhelyleves viszont biztosan jól fog esni, sőt mi több, meg is fog gyógyítani.
A magyar konyha étele, a korhelyleves meghatározása szerint savanyú káposztából főzött leves kolbásszal. Nevét onnan kapta, hogy kellemes savanykás íze miatt a sok mulatozás, illetve lakmározás (korhelykedés) után nyugtatja a gyomrot. Lehet csülökkel, szalonnával készíteni, habarni, rántani, a lényege a sok savanyú káposzta.
Korhelyleves
Hozzávalók 4 személyre
- 40 gramm zsírszalonna (füstölt)
- 500 gramm savanyú káposzta
- 1 szál lángolt kolbász
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csipet kömény (egész)
- 3 darab babérlevél
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál majoranna
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint, tálaláshoz tejföl
Elkészítés:
A zsírszalonnát vágjuk kis kockákra, a kolbászt karikázzuk fel, a vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát vékony szeletekre. A savanyú káposztát mossuk át folyó víz alatt.
A szalonnát egy lábasban pirítsuk üvegesre, majd tegyük rá a kolbászkarikákat, végül szórjuk rá a köményt. Ha a kolbász megpirult, tegyük rá a hagymákat, pároljuk, majd fűszerezzük.
Keverjük hozzá a savanyú káposztát, óvatosan sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzzük körülbelül fél órát.
Ízlés szerint tejföllel habarjuk be, de tehetjük a kész levesre is.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors