Leveles tésztából készült, villámgyors pudingos pite: almával és banánnal ősszel is mennyei
A leveles tésztából készülő pudingos, gyümölcsös pite pillanatok alatt elkészül, és kedved szerinti gyümölcsökkel pakolhatod meg.
Ki ne szeretné a klasszikus házi krémest, a selymes vaníliás krém és a ropogós réteges tészta isteni összjátékát? Mégis kevesen állnak neki otthon, ugyanis a hagyományos recept sok macerával és idővel jár. A gyorsított verziót viszont bátran kipróbálhatod, kész leveles tésztával is mennyei lesz a süti.
Mivel a leveles tészta alapvetően felpuffad, meg kell szurkálni villával, mielőtt a sütőbe tolod, ugyanis most lapos, réteges, ropogós rétegre van szükségünk.
Maga a krém sem bonyolult, de ha még egyszerűbb megoldásra vágysz, pudinggal is megtöltheted. A házi vaníliakrém receptjét alább olvashatod, tojássárgával és keményítővel lesz sűrű és krémes, a tojáshabtól pedig könnyed és légies.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
Mindkét leveles tésztát nyújtsuk ki 40x25 centis téglalappá. Tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsikre. Szurkáljuk meg őket villával több helyen, így nem fognak felpuffadni.
Toljuk őket a sütőbe, az egyiket a felső, a másikat az alsó részébe tegyük, süssük kb. 15-20 percig. Félúton cseréljük meg a pozíciójukat. Hagyjuk kihűlni.
Az egyiket hagyjuk egészben, a másikat vágjuk 16 négyzetre, így könnyebb lesz majd szelni a kész sütit.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá. Amikor már nagyjából összeállt, adjunk hozzá 100 gramm cukrot, verjük addig, míg fényes, stabil habot nem kapunk.
A tojássárgáját keverjük csomómentesre a tejjel, keményítővel és a maradék cukorral egy kis lábasban. Alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni folyamatos kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik és be nem fogja a kanál hátulját.
Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a vaníliát és a vajat. Amikor szép egynemű a krém, több részletben forgassuk bele a tojáshabot is.
Az egészben hagyott tésztát tegyük egy magas peremű tepsibe, majd öntsük rá a krémet, oszlassuk el. A tetején rendezzük el az összevágott lapokat, majd tegyük a hűtőbe 2-3 órára, míg összeáll.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu