Házi krémes hájastésztával a nagyi receptje szerint - Főzött vaníliakrém kerül a lapok közé
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Időigényes recept, de megéri a fáradságot, érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle, mert nagyon hamar el fog fogyni.
Nagymamám receptjeit sosem könnyű reprodukálni, hiszen ő mindent fejből és rutinból csinál, úgyhogy mindig közösen kell összeszednünk, pontosan mit, hogyan készít. Ő süti a legjobb házi krémest, amihez a hájastésztát is ő gyúrja be. Általában a lent megadott mennyiség négyszeresét csinálja - a család is nagy, ráadásul imádjuk is -, a tészta feléből 2 tepsi krémest süt, a másik feléből pedig hájaskráflit készít.
Ha te is nagyobb mennyiségben készítenéd el a hájastésztát, akkor a dupla mennyiséghez 1 tojássárgáját is adj, mama azt is tesz mindig hozzá, de a lent megadott adaghoz nem szükséges.
Klasszikus recept
A hájastésztát ugyanúgy kell hajtogatni, mint a házi leveles tésztát, csak itt nem vaj, hanem háj kerül a lapok közé. A hajtogatás, nyújtás és a pihentetés a jó tészta kulcsa. Viszonylag magas lángon, 200 fokon kell sütni, hogy szépen feljöjjön, kialakuljanak a rétegek.
A vaníliakrém igazi klasszikus, hagyományos recept, amikor még liszttel sűrítették a tejet, nem is kevéssel. A krém elkészítésénél arra kell ügyelni, hogy kis adagokban, fokozatosan kell adagolni a forró tejet a tojásos keverékhez, sűrűn kevergetve kell főzni, különben kicsapódhat a tojás.
Házi krémes
Hozzávalók 20 szelethez
Hájastészta:
- 20 dekagramm liszt
- 15 dekagramm háj
- 1.5 teáskanál ecet
- 1 csipet só
- 1 evőkanál porcukor
- 60 milliliter langyos víz
Vaníliakrém:
- 5 darab tojás
- 6 deciliter tej
- 10 dekagramm liszt
- 15 dekagramm cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A megtisztított, darált hájat az ecettel jól gyúrjuk össze. Ha kész, keverjünk 5 dekagramm lisztet a hájhoz, majd tegyük hidegre.
A maradék 15 dekagramm lisztet keverjük össze a sóval, porcukorral és a langyos vízzel - ha szükségét érezzük, a víz mennyiségét növeljük. A tésztát jól gyúrjuk össze, majd pihentessük fél órát.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. fél centiméter vastagra, majd kenjük rá a hájat. A hájjal megkent tésztát csavarjuk fel, nyújtófával kicsit lapítsuk ki, majd nyújtsuk téglalap alakúra. Hajtsuk négyszeresére, vagyis félbe és ismét félbe. 20 percig pihentessük hidegen helyen.
A kinyújtást és hajtogatást még kétszer ismételjük meg. 20 percig tegyük ismét hideg helyre.
A tésztát szedjük két részre, majd nyújtsuk mindkét felét nagyon vékonyra, pár milliméteresre, ha túl vastag, nem sül át a közepe.
A kinyújtott tésztát fektessük rá egy sütőpapírral bélelt közepes méretű (25x35 cm-es) sütőlemezre vagy egy tepsi hátuljára. 200 fokon kb. 20-25 perc alatt sül meg. Járjunk el így a másik lappal is.
Amíg a tésztalapok hűlnek, készítsük el a tölteléket:
A tojásfehérjéket a cukor kétharmadával vízgőz felett verjük keményre, majd tegyük félre. A tej kétharmadát forraljuk fel a vaníliás cukorral vagy egy fél vaníliarúd kikapart magjával.
A tojássárgákat keverjük el a megmaradt cukorral és a maradék hideg tejjel, illetve a liszttel, majd folyamatosan kevergetve, kisebb adagokban adjuk hozzá a forró tejet. Kis lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik az edény aljától.
Ha kész, húzzuk le a tűzről, majd kisebb adagokban, óvatosan keverjük bele a tojásfehérjehabot. Öntsük hideg tálba, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha a lapok és a krém is kihűlt, az egyik lapot fektessük tálcára, kanalazzuk rá a krémet, majd a tetejére tegyük a másik lapot. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors