Krémes, málnás piskótatekercs: könnyű, nyári desszert

5
Nyomtatás
malnas-piskotatekercs
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a piskótatekercs igazi kedvenc lesz az idei nyári desszertek között: a friss málna, a málnalekvár és a vaníliás tejszínhab találkozik a puha tésztával.

A piskótatekercs sokunknak nagy mumusa lehet. Éppen ezért, most lépésről lépésre végigkísérünk mindenkit a tökéletes piskóta, a tekercselés és a krémes töltelékkel való megtöltés lépcsőfokain.

Ez az isteni recept szinte csak olyan alapanyagból áll, ami szinte biztos, hogy mindenki konyhájában ott lapul valahol, akkor is, ha az csak például egy ajándék üveg lekvár vagy egy doboz tejszín a kamrából.

Krémes, málnás piskótatekercs

malnas-piskotatekercs

Hozzávalók 45 x 33 cm-es formához cm átmérőjű formához

A piskótatekercshez:

  • 6 db tojás
  • 200 g kristálycukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 120 g süteményliszt

A töltelékhez:

  • 200 g málnalekvár
  • 160 ml habtejszín
  • 3 ek. porcukor
  • 0.5 tk. vaníliakivonat
  • 350 g friss málna

A díszítéshez:

  • 1 ek. porcukor
  • 180 g málna
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a piskótatekercset. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 45x33 cm-es tepsit.

A tojásfehérjéket tegyük egy magasabb falú tálba, és kézi vagy gépi habverővel verjük kemény habbá. Amikor már kezd könnyű és habos lenni, lassan és fokozatosan adagoljunk hozzá 100 g kristálycukrot, miközben tovább verjük a habot. Akkor jó a hab, ha már szép, csúcsossá válik a keverőszáron. 

Egy nagy tálba öntsük bele a tojások sárgáit, a maradék 100 g cukrot és vaníliakivonatot. Kezdjük el felverni – kézi és gépi habverővel egyaránt jó. Ha már szép, halványsárga színű, akkor jók vagyunk. Ez kb. 3 percig tart.

Ezután a felvert tojásfehérjének kb. az 1/3 részét adjuk hozzá óvatosan a sárgájához. Spatulával dolgozzunk, így a legkisebb az esélye ugyanis annak, hogy a hab összetörik, vagy hogy túlkeverjük a tésztát.

A sütilisztnek kb. az 1/4 részét szitáljuk rá a tésztára, és forgassuk össze. Ezt a lépést ismételjük meg a maradék liszttel, ami még 3 kört jelent ebből a fázisból. Fontos, hogy a liszt egyenletesen elkeveredjen a tésztával, mert csak akkor lesz a tészta sima és levegős.

A kész tésztát öntsük bele az előkészített tepsibe, és oszlassuk el benne.

Tegyük be a sütőbe, és kb. 10-13 perc alatt süssük készre. A sütő ajtaját eközben ne nyissuk ki, mert akkor összeesik a piskóta!

Amíg sül a tészta, terítsünk ki egy tiszta, nedves konyharuhát a pultra.

A kész piskótát vegyük ki a tepsiből, és óvatosan, de annál határozottabb mozdulattal, fordítsuk ki a konyharuhára.

A sütőpapírt óvatosan húzzuk le róla és dobjuk ki. Amíg még meleg a piskóta, óvatosan tekerjük fel a konyharuha segítségével. 

Készítsük el közben a tölteléket.

A málnalekvárhoz adjunk kb. 15 ml vizet, és egy habverővel keverjük össze, mert a lekvárnak viszonylag hígnak kell lennie, amikor a piskótára kerül.

Ezután tekerjük ki a piskótát a konyharuhából, majd egy vékony rétegben kenjük meg az egyik oldalát a málnalekvárral.

Ezután egy habverővel verjük fel a behűtött tejszínt, a porcukrot és a vaníliakivonatot. Alacsony fokozaton kezdjük, majd gyorsíthatunk a tempón. Ha kész a keményre vert tejszínhab, tegyük félre.

A málnából kb. 170 grammot megmosva tegyünk egy tálba és finoman törjük össze. Ezt követően forgassuk bele a málnát a tejszínhabba.

A lekváros piskótára kenjük rá a málnás tejszínhabot. A szélein hagyjunk üresen egy kb. 2 cm-es csíkot.

A maradék málnát szintén mossuk meg, csepegtessük le, majd hosszában vágjuk félbe. Egyenletesen rakosgassuk rá a piskótára a málnafeleket, és finoman nyomkodjuk is bele.

Végezetül jön az igazi attrakció: óvatosan, ám de szorosan, tekerjük fel a piskótát. Csomagoljuk bele a fóliába, és tegyük a hűtőbe kb. 1,5-2 órára.

Amíg a krémes piskóta hűl, készítsük elő a díszítést.

A málnaszemeket mossuk meg és csepegtessük le. Legyen kéznél a porcukor is.

Ha megdermedt a töltelék, akkor a piskóta tetejére szitáljuk egy kis porcukrot, és tegyünk rá néhány friss málnaszemet.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon