Laktató krumplileves sült baconnel – Egytálételnek is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Annyi bizonyos, hogy ez után a leves után nem fogunk főételről ábrándozni, annyira laktató.
Mostanában megint nagy levesrajongó lettem, bár ez a leves már inkább a főzelék kategóriájába tartozik. A krumpli önmagában is laktató, de ebben a receptben a bacon és a belőle kisült zsír is szerepet játszik, a burgonya pedig tejben fő puhára.
Hamar elkészül, egyáltalán nem unalmas, nem ízetlen, sőt, hiába a krumpli a fő alkotóeleme, mégsem az dominál benne. Annyi biztos, egy tányér után már nem leszünk éhesek.
Krumplileves sült baconnel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 szelet bacon
- 35 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 400 milliliter csirkealaplé
- 500 milliliter tej
- 1 kilogramm krumpli
- 100 gramm sajt (reszelt)
- 50 gramm tejföl
- 1 evőkanál snidling
Elkészítés:
A krumplit jó alaposan tisztítsuk meg és kockázzuk fel.
A bacont is kockázzuk fel, majd egy serpenyőben pirítsuk meg. Ha megpirult, egy szűrőkanállal vegyük ki egy tálba, a zsírját pedig öntsük át egy lábasba.
Keverjük hozzá a lisztet, egy percig pirítsuk, hogy világos maradjon. Öntsük rá a csirkealaplevet, a tejet, majd kevergetve addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Tegyük hozzá a krumplit, takarjuk le, időnként kevergetve főzzük 20-25 percig, amíg a krumpli megpuhul. Adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget (vagy újhagymaszárat) és a reszelt sajtot. Addig keverjük, amíg elolvad benne.
Ha megfőtt a krumpli, szórjuk rá a megpirult bacont, egy kevés reszelt sajtot és tegyünk rá tejfölt.
Fotó: Getty Images