Mézes-mustáros csirkemellfalatok tejszínes mártásban: ennél jobbat nem kívánhat magának csirkemell
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édes és a sós ízek keverése minden igazi gourmet fantáziáját megmozgatja. Aki elsőre ódzkodna a méz és a mustár házasságától, vegyen könnyes búcsút a sztereotípiától: a tejszínnel eggyé válik a mustár jellegzetesen karakán aromája és a méz selymesen édes ízvilága.
A mézes-mustáros szószokat sokáig salátaöntetként lehetett elképzelni, és még így is bizarrnak tűnt, hát még a húson! De az amúgy karakter nélküli csirkemellnek jót is tesz, ha minél markánsabb ízvilágba borítjuk.
Laktózérzékenyeknek külön jó hír, hogy akár növényi tejjel is elkészíthetjük ezt a mennyei ragut, csak a végén egy kis sűrítésre lehet szükség,, egy kanál liszttel. De nem csak ezt variálhatjuk: a rizstől kezdve a tésztáig bármilyen körettel finom.
Finom, gyors, tejszínes csirkemellragu
Akár ebédre, akár vacsorára is kiváló fogás: munkából hazaesve kézmosás és játszóruhába-bújás után, hipp-hopp összedobható. A bársonyos ízek sok fajta bort elbírnak.
A tökéletes recept az arányokon múlik, és bár a legtöbb háziasszony érzésre főz, az ilyen erős ízeknél mégis jó tudni, mennyi az annyi.
Mézes mustáros csirke tejszínes raguban
Hozzávalók 5 adaghoz
- 1 kilogramm csirkemell filé
- 2 evőkanál mustár
- 3 evőkanál méz
- 4 evőkanál vaj
- 2 deciliter tejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 darab vöröshagyma
- 1 ízlés szerint fehérbors
Elkészítés:
1. A csirkemellet megmossuk, és kedvünk szerint csíkokra, kockákra, vagy nagyobb szeletekre vágjuk, majd összekeverjük a mustárt, a mézet, és szépen belemártjuk ebbe a szószba. A maradék szószt később fogjuk felhasználni.
2. A vajat először türelmesen, lassú tűzön megolvasztjuk, majd magasabb hőfokra kapcsolunk, és amikor már elég forró, átsütjük rajta a csirkemelleket. Nem baj, ha kicsit le is pirítjuk, mert a végén még a szósszal is össze fogjuk forralni, úgyhogy nem kell teljesen kiszáradásig átsütni.
3. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is.
4. A megmaradt mézes- mustáros keveréket összekeverjük a tejszínnel, és a serpenyőben elkezdjük melegíteni.
5. Amikor már elég forró, tegyük vissza a félretett csirkefalatokat, fedő alatt forraljuk össze, hogy rottyanjon egyet.
6. Ha túl híg marad a ragu, egy kevés liszttel sűríthetjük, vagy fedő nélkül melegítve el is párolog a felesleges öntet.
7. Tálaljuk zöld díszítéssel, lehetőleg melegen: az én kedvencem a jázmin rizs, de alternatív gabonaköretekkel, például quinoaval, vagy kölessel is isteni a harmónia.