Így készül a legtökéletesebb remegős lágytojás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egész jól megy már a lágy fehérjéjű, folyós sárgájú tükörtojás, a rántotta is a lehető leghabosabban kerül ki a serpenyőnkből, de a lágytojás nehéz műfaj. Hiába próbálkozunk képletekkel, csipogó órával ás árgus figyelemmel, kész orosz rulett.
Annyi mindentől függ, sikerül-e a hagyományos módszerrel a lágytojás. A végeredményt befolyásolja a tojás mérete, frissessége, hőmérséklete, a fazék mérete és vastagsága és az is, mennyire forr a víz.
Hiába figyelek oda, tartok be minden szabályt, hiába állok a víz fölött a szűrőkanalat támadásra készen szorongatva, még így sem sikerül mindig olyanra, amilyenre szeretném. Hol kicsit szilárdabb lesz, hol egy hajszálnyit folyósabb, de a legritkábban olyan remegős, amilyenre vágyom.
Sütőben sütés
A megoldás a gőzben sütés lett. A módszer ugyan tíz perccel több időt vesz igénybe, mint a hagyományos, főzős megoldás, viszont így száz százalékig ura vagyok a helyzetnek és a tojásoknak. Éppen olyan lágyságúra készítem el, ahogyan szeretem, annál az egyszerű oknál fogva, hogy látom és figyelem alakulás közben.
Míg a főzve készült lágytojásnál fél perc figyelmetlenség, bambulás is végzetes lehet, itt a folyamatok lassabb hömpölygése miatt nem tudjuk elrontani a tojásunkat. Aki akarja, cifrázza parmezánnal, vajjal, füstölt sonkával, de a maga egyszerűségében is csodálatos egy kis pirítóssal.
Gőzben készült lágytojás
Hozzávalók 2 adaghoz
- 4 darab tojás
- 2 csipet vaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint tej vagy tejszín
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors