Mennyei, fűszeres tojáslikőr - Laktózmentes változatban is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tojáslikőr a legjobb dolog, ami a tej és az alkohol kettőséből kisülhet. Télen külöönösen jól esik, amikor latyakosak az utcák, amik éjjel tükörsimára fagynak, délután három órakor alkonyi sötétség van, vagy éppen a stresszelünk a karácsonyi készülődésen.
A tömött üzleteket viszont képtelen vagyok feldolgozni, úgyhogy a "gyógyszer" előállítására kénytelen voltam egy saját metódust felállítani.
Több recept és a saját megérzéseim alapján, hosszas kísérletezgetést követően végül megalkottam a tökéletes készítési módot, ami nemcsak azért lélekmelegítő, mert egy jó adag alkohol van benne, hanem már a főzőcskézés alatt is leköti a figyelmet. A kész finomságért pedig nemcsak én rajongok, hanem a család többi tagja is, ami - valljuk be - ritkaság.
Egyik évben egy kedves barátnőmmel megbeszéltük, hogy csak valamilyen saját készítésű édességet adunk a másiknak karácsonyra. Nagy bajban voltam, mert egy glutén- és laktózérzékeny lánynak nem könnyű sütit sütni, viszont barátságunk hosszú évei alatt nem egy rum-colát ittunk meg együtt, úgyhogy arra jutottam, egy rumos itallal nem tudok melléfogni. Történetesen, a tojás likőröm alapja pedig nem más, mint a tengerészek kedvence, és miután laktózmentes változatban is kapni az összes hozzávalót, nekivesekedtem, hogy megalkossam az első laktózmentes likőrömet.
Egy kicsit kevesebb cukrot használtam, mint az eredeti receptnél, ugyanis a mentes tejek és tejszínek egy leheletnyivel édesebbek a simánál, de a végeredmény így is mennyei lett. Egy ikeás csatos üvegben, saját készítésű logóval ellátva biztos a siker! A karácsonyi fényfüzér alatt, az ablakba kucorodva kortyolgatni pedig olyan végtelenül sikkes, mintha a kedvenc sorozatunk karácsonyi kiadásában szerepelnénk. A tojáslikőrt hűtőbe tegyük, és napokon belül fogyasszuk el.
Házi tojáslikőr
Hozzávalók 8 adaghoz
- 700 gramm tej
- 250 gramm tejszín
- 3 darab fahéjrúd
- 1 darab vaníliarúd
- 1 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 5 darab tojás
- 120 gramm cukor
- 180 gramm rum
Elkészítés:
1. A tejet, a tejszínt, a vaníliát, a fahéjat és a szerecsendiót keverjük össze egy lábasban, és közepes hőmérsékleten forraljuk össze.
2. A forrást követően vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
3. A tojások sárgáját verjük fel a cukorral, majd fokozatosan keverjük simára az ízesített tejjel.
4. Végül jöhet az alkohol: öntsük fel rummal, és tegyük a hűtőbe éjszakára, hogy összeérjenek az ízek. A fahéj- és vaníliarudakat eltávolíthatjuk, de nem muszáj.
5. Tálaláskor finoman keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét, és egy kevés szerecsendióval megszórva tálaljuk.