Lazac sókéregben sütve: nem szárad ki, a hal pedig omlós lesz

lazacsó
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lazac a maga természetes valójában a legfinomabb, nem kell hozzá se különleges máz, se szósz. Egyvalamitől viszont csodás ízt kap, ez pedig a só.

Bár hal legtöbbször karácsonykor kerül az asztalra, ha ezt a receptet elkészítjük, biztos, hogy gyakrabban kell majd előrukkolni vele a családnak. Nemcsak azért, mert a lazac finom és szerethető étel, hanem azért is, mert ez a recept tényleg egyszerű és az ízek is tökéletes harmóniában vannak.

A hal nem szárad ki, érezni fogjuk benne a fűszereket, és puha, porhanyós fogást tehetünk az asztalra. A fűszereken kívül nem kell hozzá más, csak rengeteg só, köretnek pedig jöhet saláta vagy bármi, amit csak megkívánunk hozzá. 

Lazac sókéregben

lazac sókéregben 1 recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 darab lazacszelet (bőrrel)
  • 1 darab citrom leve
  • 1 marék petrezselyem (friss)
  • 1 marék snidling
  • 1 marék majoranna (friss)
  • 1 darab tojás
  • 2 kilogramm
  • víz
Recept idők

Elkészítés:

A lazacszeleteken hagyjuk rajta a bőrt. Jól mossuk meg, és egy papírtörlőn itassuk fel a nedvességet. Vágjuk apróra a petrezselymet, a snidlinget és a majorannát, keverjük össze a citromlével, és nyomkodjuk a lazac bőre alá. A sót keverjük össze a tojással és annyi vízzel, hogy kenhető állagú legyen, és egy részét terítsük el egy tepsiben. Fektessük rá a lazacszeleteket, a maradék sókeverékkel pedig borítsuk be vastagon a halat. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Süssük legalább fél órát, majd szúrjunk a lazacba egy hústűt. Ha a tű még pár másodperc múlva is meleg, akkor a lazac megsült. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük