Vajon sült lazac krémes szárított paradicsomos szószban – Isteni ebéd vagy vacsora lehet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lazacot nem tudom megunni, annyira sokféleképpen elkészíthető, csak attól függ, hogy mennyire és hogyan fűszerezzük.
Alapvetően úgy szeretem a lazacot, ha semmilyen felesleges szósz nincs rajta és megfelelően tud érvényesülni a hal íze. Ennél a receptnél mégis kivételt tettem, mert annak ellenére, hogy a tejszín eléggé intenzív ízű, az aszalt paradicsommal együtt mégis harmonikus lesz az összhatás.
Ebben a receptben a tejszín nem elnyomja, hanem épp ellenkezőleg, kihozza a lazac ízét, amelyet még különlegesebbé tesz a szárított paradicsom. A spenót pedig a ráadás, nemcsak ízben, hanem színben is. Az aszalt paradicsomot házilag is elkészíthetjük, úgy még finomabb lesz a végeredmény.
Lazac szárított paradicsomos szószban
Hozzávalók 4 személyre
Lazac
- 4 darab lazacfilé (bőr nélkül)
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál vaj
Szósz
- 350 milliliter tejszín
- 1 evőkanál citromlé
- 110 milliliter zöldségalaplé
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál chilipehely
- 100 gramm szárított paradicsom
- 4 teáskanál bazsalikom (apróra vágott)
- 150 gramm bébispenót
Elkészítés:
A lazacfiléket egyenként kenjük meg a citromlével és a sóval. Egy serpenyőben melegítsünk vajat, és hirtelen süssük meg mindkét oldalát a lazacnak. Vegyük ki a serpenyőből, tegyük félre.
Ugyanebben a serpenyőben keverjük össze a tejszínt, a citromlevet és az alaplevet. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot. Adjuk hozzá a sót, a chilipelyhet, a szárított paradicsomot, a spenótot és a bazsalikomot, majd jól keverjük össze. Vegyük le a tűzről, és tegyük bele a lazacfiléket. Ízlés szerint barna rizzsel vagy egyéb körettel tálaljuk.
Fotó: Getty Images