Csokis-vaníliás madeleine: a franciák így készítik kedvenc teasütijüket
A legendás madeleine meghódította az egész világot, gyorsan elkészül, és szinte olyan puha, mint a vajas piskóta.
Készíts karácsonyi ökörszemet házi lekvárral és diószórással: ez nem a hagyományos kelt tésztás, túrótöltelékes retró süti receptje, hanem vajjal készül, és méretre is kisebb az előbb említett változatnál. Éppen emiatt talán egyszerűbb is, hiszen a kelesztésre ebben az esetben nem kell időt szánnod.
A laktózérzékenyeknek és tojásallergiásoknak pedig jó hír, hogy mentesen is elkészíthető, vegán, így a porhanyós sütemény bűntudat és kellemetlen következmények nélkül nassolható.
Egy pohárban keverjük össze az őrölt lenmagot és a vizet, és hagyjuk pihenni 10 percig, hogy besűrűsödjön (ez lesz a tojáshelyettesítőnk).
A növényi vajhelyettesítőt (vagy vajat) tegyük egy robotgépbe, vagy kézi mixerrel habosítsuk ki a cukorral, a vaníliával és a növényi itallal. Adjuk hozzá az elkészült lentojást, a lisztet, a sót és a sütőport is, és dolgozzuk homogén állagú tésztává.
Szórjuk a diót egy közepes tálba.
A tésztából formázzunk 2 teáskanálnyi nagyságú gombócokat, és hempergessük bele a dióba. Helyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe. A hüvelyk- vagy mutatóujjunkkal formáljunk kis krátert mindegyik közepébe, és kanalazzunk rájuk egy teáskanálnyi lekvárt.
Tegyük a tepsit 185 fokra előmelegített sütőbe, és 13-15 perc alatt süssük meg őket.
Szedjük ki, és fogyasztás előtt 15 percig hagyjuk hűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu