Túrós ökörszem a nagyi régi sütis füzetéből: a puha tészta gazdag túrós tölteléket kap

töcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A kelt tésztás, túrós ökörszem igazi régi kedvenc, ami mára - sajnos - eltűnt a pékségek kínálatából.

Emlékszel még a régi idők kedvelt péksüteményeire, a pacsnira vagy a túrós ökörszemre? Az édes finomságok mára szinte teljesen feledésbe merültek, helyüket rengetegféle új süti vette át. Hála azonban a nagymamáknak, ezek a régi péksütik sem tűnnek el, ha a pékségekben nem is lehet őket megtalálni, otthon egyszerűen legyárthatóak.

A régi kedvenc karlsbadi túrós néven is ismert, a tésztája puha és foszlós, annyira finom, hogy nem lehet vele betelni, az egyik legtökéletesebb édes napindító. A süti tésztája hasonlít a briósra, de sokkal finomabb annál. No, de nem csak a tészta miatt szeretik az ökörszemet, a tetején bőségesen elterülő túrós tölteléktől lesz igazán fenséges. A tölteléket bátran gazdagíthatod mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel.

Túrós ökörszem

töct

Hozzávalók 30 darabhoz:

Tészta:

  • 1 kilogramm finomliszt
  • 5 dekagramm élesztő
  • 200 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 120 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 5 deciliter tej

Töltelék:

  • 450 gramm túró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 200 gramm cukor
  • 50 gramm búzadara
  • 2 darab tojás
  • 1 darab tojás a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Először a tészta hozzávalóit mérjük keverőtálba, gyúrjuk össze, majd a bedagasztott tésztát fedjük le és hagyjuk pihenni, amíg a töltelékkel foglalkozunk.

A töltelék hozzávalót mérjük ki egy másik keverőtálba, alaposan keverjük össze.

A tésztát enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, majd formáljunk belőle hengert és osszuk egyforma kis darabokra (körülbelül 48-50 grammos cipókra). A kis darabokat formáljuk gömbölyűre (kis cipókra), takarjuk le és kelesszük 40-60 percig.

Kelesztés után a tésztákat óvatosan húzzuk szét, vigyázva, hogy megőrizzék kerek formájukat, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire. A közepüket egy pohár talpával kicsit nyomkodjuk be, ebbe a kialakított mélyedésbe kanalazzunk a túrós töltelékből. A süti szélét felvert tojással kenjük meg, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-30 percre, amíg aranybarna színt kap.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük