
A kenyérlángos krumplis tésztából az igazi - Sokáig puha marad
Hétvégére tökéletes recept
Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Gyors, házi pesztós penne: tejszín teszi krémessé

Pihe-puha kókuszos muffin ropogós morzsával: gyerekjáték az elkészítése

Isteni finom tejszínes, gombás csirkemell: éttermi fogás otthon készítve

Tudod, mi volt Petőfi Sándor és Ady Endre kedvenc étele? Kvízünkben letesztelheted!

Karcsúsító avokádós tonhalsaláta: diéta alatt is jóllakhatsz vele
Ami az olaszoknál a pizza, az nekünk a kenyérlángos, vagy langalló. Esetleg töki pompos. Az eredete egyszerű, sőt, mondhatni kézenfekvő: a kenyérsütéskor kimaradt tésztát laposra nyújtották, rátettek mindenfélét, ami éppen volt otthon, és megsütötték a kenyérrel együtt. Mivel a kenyérlángos lapos, hamarabb elkészült, kész is volt az ebéd - és még külön főzni sem kellett hozzá.
Mivel a krumplis tésztából készült kenyér sokkal tovább friss marad, nálunk ez volt az elterjedtebb verzió. Ebből következik, hogy a kenyérlángosunk tésztájában is van krumpli - persze, csak akkor, ha szeretnél beletenni. Ha nem, akkor természetesen nem muszáj. A langalló úgyis percek alatt elfogy, nem lesz ideje megszáradni.
A langallónak egyébként jóval vastagabb, szivacsosabb a tésztája, mint a pizzának. Valójában a közös eredetüket leszámítva túl sok közük nincs is egymáshoz, sőt, engem konkrétan mélységesen felháborít, amikor vastag, szivacsos tésztát akarnak pizzaként eladni, de hát ez legyen az én bajom.
Szalonna, tejföl, lilahagyma
A langalló tésztáját ráadásul elősütjük. Itt még mindig meggondolhatjuk magunkat, és megehetjük úgy, ahogy van, vagy nutellával. A kenyérlángos hagyományos feltétje azonban természetesen az elmaradhatatlan tejföl. Ezen kívül kerül rá apró kockákra vágott szalonna, és ha akarod, akkor lilahagyma és sajt is. Meg a tetejére még több tejföl.
Kenyérlángos

Hozzávalók 8 adaghoz
- 30 dekagramm krumpli
- 0.5 kilogramm liszt
- 30 gramm élesztő
- 1 deciliter tej
- 1 csipet cukor
- 3 deciliter víz
- 0.5 deciliter olaj
- 2 teáskanál só
- 300 mililiter tejföl
- 20 dekagramm bacon
- 1 fej lilahagyma
- 20 dekagramm trappista sajt
Elkészítés:
Először meghámozzuk a krumplit, kockákra vágjuk, és sós vízben feltesszük főni.
Közben felfuttatjuk az élesztőt: a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a csipet cukrot, belemorzsoljuk, és hagyjuk az élesztőt dolgozni.
Kimérjük a többi hozzávalót.
Amikor megfőtt a krumpli, leöntjük róla a vizet, egy keverőtálba tesszük, és krumplinyomóval jól összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, 1 teáskanál sót, majd a felfuttatott élesztőt, olajat és a vizet. Összedolgozzuk. Lágy tésztának kell lennie.
Hagyjuk megkelni. Nagyban függ a hőmérséklettől, hogy ez mennyi ideig tart.
Felmelegítjük a sütőt a lehető legmagasabb hőfokra.
Egy sütőlapot kikenünk olajjal, majd beleöntjük a megkelt tésztát. Olajozott kézzel laposra húzgáljuk. Betoljuk a tésztát a sütőbe, és addig sütjük, amíg pirulni nem kezd.
Közben felvágjuk a szalonnát, a hagymát, és lereszeljük a sajtot.
Amikor megsült a tészta, kivesszük a sütőből. Megkenjük tejföllel, rászórjuk a többi feltétet, majd visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük.
Fotó: Shutterstock