Leveles tésztába csomagolt tojásrántotta: ötletes reggeli kevés munkával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha kicsit több időd van délelőtt és meleg reggelivel indítanád a napot, készítsd el a leveles tésztába csomagolt rántottát.
Nagyon látványos és ötletes, mégis nagyon egyszerű ez a meleg reggeli, egy szendvicsnél azért több idő, de egy rántottánál csak annyival több munka, amíg leveles tésztába csomagolod. A leveles tészta jobb és bal szélét csíkokra kell vágni, majd átlósan keresztezni, mintha fonnál, így lesz szép a tészta formája.
A tojásrántotta bármivel készülhet, akár üresen is, de érdemes bele zöldségeket és sajtot is keverni. Ha nem kedveled a gombát vagy a sonkát, használhatsz spenótot, kaliforniai paprikát, kolbászt, hagymát, tényleg rád van bízva az ízesítés.
Azért, hogy szép aranybarna legyen a teteje, mindenképp kend le tojással, mielőtt a sütőbe tolod, de akár szezámmaggal is meghintheted.
Leveles tésztába csomagolt rántotta
Hozzávalók 8 adaghoz
- 275 gramm leveles tészta
- 6 darab tojás
- 150 gramm gomba
- 100 gramm sonka
- 100 gramm sajt (gouda)
- 2 evőkanál petrezselyem (friss)
- 1 evőkanál vaj
- ízlés szerint só, bors
- tojás (kenéshez)
Elkészítés:
A sonkát vágjuk vékony szeletekre, majd kockázzuk össze, a gombát mossuk meg, szintén szeleteljük fel.
Egy serpenyőben melegítsünk vajat, mikor megolvadt, dobjuk rá a sonkát és a gombát. Pár percig süssük, míg a sonka és a gomba meg nem pirul, akkor jó, amikor a gomba alól elpárolog a folyadék.
Közben verjünk fel 6 tojást, majd keverjük bele a reszelt sajtot. Öntsük a pirult gombára és sonkára, keverjük össze, készítsünk rántottát. Sózzuk, borsozzuk, keverjük bele az apróra vágott petrezselymet.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A rántottát hagyjuk kihűlni, közben készítsük elő a leveles tésztát. Nyújtsuk ki vékonyra, nagyjából egy 40x30 centis téglalapra. Úgy forgassuk, hogy állítva legyen előttünk. A tészta jobb és bal szélét vagdossuk be vízszintesen, 2,5 centi széles csíkokra úgy, hogy középen maradjon egy 10 centi széles sáv, ahova a tojásrántotta kerül.
Kanalazzuk a tojásrántottát a szabadon hagyott sávba, oszlassuk el rajta. Fogjunk meg egy csíkot, majd átlósan húzzuk át a rántotta felett, utána a másik oldalról is fogjunk meg egy tésztacsíkot, azt is tegyük át a rántotta felett átlósan, mintha fonnánk. Ezt ismételjük, míg el nem fogynak a csíkok és be nem borítjuk teljesen a tojásrántottát.
Kenjük le egy felvert tojással a leveles tészta tetejét, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors