Elegáns és bájos édesség a macaron – A francia cukrászműhelyek csodája

3
Nyomtatás
macaron3cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az édes és szépséges macaront először egy Velence környéki cukrászműhelyben készítették el, később a francia konyha fejlesztette tökélyre, tette népszerűvé az egész világon a tojásfehérjés, mandulalisztes, édes töltelékű kis csodát.

A bájos kis falatkák szépségében elveszik az ember, az íze pedig a mennyekbe repíti. Sokan francia habcsóknak nevezik, míg mások francia puszedliként tekintenek az isteni desszertre.

A macaron tésztáját kedvünkre színezhetjük, ha azonban ételfestéket választunk, ügyeljünk rá, hogy csak pár csepp kerüljön a masszába, mert ha túl sokat teszünk belőle, nem sül szépre a macaron. Ez egy nagyon kényes sütemény, elkészítésében az arányok betartása elképesztően fontos. A színek összeállítását érdemes az ízekhez igazítani, például, ha málnás a töltelékünk, akkor a tésztába rózsaszín ételfestéket tegyünk.

A sütemény egyik sarkalatos pontja a cukorszirup elkészítése. A cukrot 121 fokra kell felfőznünk, ez a szirup a tojásfehérjébe fog kerülni, együtt verjük az alapanyagokat kemény habbá, majd ez a hab a mandulaliszttel lesz egybedolgozva. A macaron sütésénél a cukrászok mindig felhívják a figyelmet arra, hogy miután kinyomtuk a habzsákból a masszát, a tepsink alját bátran veregessük a pulthoz, asztalhoz, majd 45 percig hagyjuk békén a halmokat, várjunk, míg a tészta felszíne megbőrösödik.

Macaron

macaron3ct

Hozzávalók 8 adaghoz

Macaron:

  • 200 gramm porcukor
  • 200 gramm mandulaliszt
  • 150 gramm tojásfehérje

Cukorszirup:

  • 200 gramm cukor
  • 65 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A mandulalisztet és a porcukrot egy tálba szitáljuk, mellé öntjük a pontosan kimért 75 gramm tojásfehérjét, és összedolgozzuk az alapanyagokat.

A cukorszirup elkészítése következik, a cukrot kevés vízzel közepes lángon 121 fokosra kell felfőzni.

A tojás megmaradt feléből kemény habot verünk, a folyamat alatt fokozatosan adagoljuk a felverődő habhoz a cukorszirupot.

A kész habot apránként a mandulalisztes keverékhez adagoljuk, alaposan egybekeverjük folyós masszává.

A tepsibe sütőpapírt helyezünk.

A kikevert masszát habzsákba adagoljuk, majd érmeméretű kis halmokat nyomunk a sütőpapírra, 45 percig pihentetjük, utána 135 fokos sütőben 25 percig sütjük.

A kész macaronokat kedvünkre kenhetjük ízes lekvárokkal, csokikrémmel, nutellával vagy vajkrémes töltelékkel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon