Elegáns és bájos édesség a macaron – A francia cukrászműhelyek csodája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édes és szépséges macaront először egy Velence környéki cukrászműhelyben készítették el, később a francia konyha fejlesztette tökélyre, tette népszerűvé az egész világon a tojásfehérjés, mandulalisztes, édes töltelékű kis csodát.
A bájos kis falatkák szépségében elveszik az ember, az íze pedig a mennyekbe repíti. Sokan francia habcsóknak nevezik, míg mások francia puszedliként tekintenek az isteni desszertre.
A macaron tésztáját kedvünkre színezhetjük, ha azonban ételfestéket választunk, ügyeljünk rá, hogy csak pár csepp kerüljön a masszába, mert ha túl sokat teszünk belőle, nem sül szépre a macaron. Ez egy nagyon kényes sütemény, elkészítésében az arányok betartása elképesztően fontos. A színek összeállítását érdemes az ízekhez igazítani, például, ha málnás a töltelékünk, akkor a tésztába rózsaszín ételfestéket tegyünk.
A sütemény egyik sarkalatos pontja a cukorszirup elkészítése. A cukrot 121 fokra kell felfőznünk, ez a szirup a tojásfehérjébe fog kerülni, együtt verjük az alapanyagokat kemény habbá, majd ez a hab a mandulaliszttel lesz egybedolgozva. A macaron sütésénél a cukrászok mindig felhívják a figyelmet arra, hogy miután kinyomtuk a habzsákból a masszát, a tepsink alját bátran veregessük a pulthoz, asztalhoz, majd 45 percig hagyjuk békén a halmokat, várjunk, míg a tészta felszíne megbőrösödik.
Macaron
Hozzávalók 8 adaghoz
Macaron:
- 200 gramm porcukor
- 200 gramm mandulaliszt
- 150 gramm tojásfehérje
Cukorszirup:
- 200 gramm cukor
- 65 milliliter víz
Elkészítés:
A mandulalisztet és a porcukrot egy tálba szitáljuk, mellé öntjük a pontosan kimért 75 gramm tojásfehérjét, és összedolgozzuk az alapanyagokat.
A cukorszirup elkészítése következik, a cukrot kevés vízzel közepes lángon 121 fokosra kell felfőzni.
A tojás megmaradt feléből kemény habot verünk, a folyamat alatt fokozatosan adagoljuk a felverődő habhoz a cukorszirupot.
A kész habot apránként a mandulalisztes keverékhez adagoljuk, alaposan egybekeverjük folyós masszává.
A tepsibe sütőpapírt helyezünk.
A kikevert masszát habzsákba adagoljuk, majd érmeméretű kis halmokat nyomunk a sütőpapírra, 45 percig pihentetjük, utána 135 fokos sütőben 25 percig sütjük.
A kész macaronokat kedvünkre kenhetjük ízes lekvárokkal, csokikrémmel, nutellával vagy vajkrémes töltelékkel.
Fotó: Getty Images