Mennyei, mákos-citromos palacsintatészta: a hagyományos kedvenc francia változata
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem csak a palacsinta töltelékén érdemes néha változtatni, a tésztáját is fel lehet dobni, jelen esetben például mák és citrom került bele.
A palacsinta nem csak a magyar konyhában kedvelt desszert, az amerikai pancake és a francia crêpe is hatalmas népszerűségnek örvend. Utóbbi sokban hasonlít a magyar változatra, de annál még vékonyabb, szinte törékeny a tésztája, ezért csak egészen keveset kell belőle a serpenyőbe kanalazni, majd azt minél jobban eloszlatni.
A francia palacsinta tésztáját előszeretettel ízesítik, talán a citromos-mákos az egyik legfinomabb kombináció. Önmagában, porcukorral megszórva is isteni, de ha még különlegesebb élményre vágysz, töltsd meg vaníliapudinggal vagy citromkrémmel.
Mákos-citromos palacsinta
Hozzávalók 6 darabhoz
- 14 dekagramm liszt
- 0.25 teáskanál só
- 2 deciliter tej
- 2 evőkanál vaj
- 2 darab tojás
- 0.25 teáskanál vaníliakivonat
- 1.5 teáskanál citromhéj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál mák
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés:
Az átszitált lisztet és a sót keverjük össze, majd öntsük hozzá a tejet, az olvasztott vajat, üssük bele a tojást, keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a vaníliát, a citromhéjat, -levet, a mákot és a cukrot, alaposan keverjük össze a tésztát. Hagyjuk pihenni 30-60 percig.
Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, adjunk hozzá egy nagyon kevés, pár cseppnyi olajat, oszlassuk el a felszínén. Adjunk hozzá nagyjából egyharmad bögrényi (4-5 evőkanálnyi) tésztát. Gyorsan oszlassuk el a tésztát a serpenyőben, hogy befedje az alját, majd tegyük vissza a tűzre. Mikor a tészta szélei elkezdenek barnulni, egy spatula segítségével fordítsuk meg, a másik felét is süssük addig, míg itt-ott barna nem lesz.
A kész palacsintákat tegyük egy tányérra, simán porcukorral vagy megtöltve kínáljuk.
Fotó: Getty Images