Isteni mákos guba selymes vaníliasodóval: egyszerű, de mennyei desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A régi kedvenc szikkadt kifliből sokkal finomabb, mivel jobban meg tudja szívni magát a tejjel.
Mákos gubát készíteni nagyon egyszerű, még kézügyesség sem szükséges hozzá, és pillanatok alatt elkészül a finomság. Persze ha nem szempont, hogy megúszós legyen a recept, akkor a kiflit érdemes édes kelt tésztára cserélni, de ha nincs hozzá kedved, válaszd az egyszerűbb megoldást.
Mivel a mák a jólét jelképe, ezért az év végi nagy ünnepeken, karácsonykor és szilveszterkor sok családban az asztalra kerül, például mákos guba formájában, amely mellé vaníliasodó illik a legjobban vagy jófajta lekvár.
Ha ezt a hagyományos desszertet az ünnepi vacsora végére szánod, akkor érdemes a gubát kivajazott jénaiba rétegezni, meglocsolni néhány evőkanál mézzel, és 10-20 percre 180 fokra előmelegített sütőbe tolni, úgy még sokkal finomabb lesz. A vaníliasodót kínáld mártásöntőben, hogy mindenki ízlése szerint locsolja meg vele a desszertet.
Mákos guba vaníliasodóval
Hozzávalók 4 személyre
A gubához:
- 6 darab kifli
- 20 dekagramm mák
- 2 evőkanál porcukor
- 6 deciliter tej
- 3 darab tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
A vaníliasodóhoz:
- 2 darab tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 deciliter tej
- 1 evőkanál liszt
Tálalás:
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
Guba:
A kiflit vágjuk karikákra, tegyük félre.
A mákot és a 2 evőkanál porcukrot keverjük egybe.
A tejet kezdjük el melegíteni, közben a 3 tojássárgáját a 2 csomag vaníliás cukorral keverjük egybe, majd adjuk a tejhez. Melegítsük tovább vigyázva, nehogy felforrjon.
Vegyünk elő egy jénait vagy egy nagy tálat, pakoljunk bele egy sor kiflit, amit öntözzünk meg ízlés szerint a tejjel (fejben azért osszuk fel a mennyiséget, mert rétegezni kell a kiflit, mindenhova kell, hogy jusson a tejből). Szórjunk rá ízlés szerint porcukros mákot (a mák szórásánál ugyanúgy figyeljünk, mint a tejnél). A rétegezést addig folytassuk, míg a kifli elfogy, a pékáru tetejére bőven jusson a porcukros mákból.
Vaníliasodó:
A tojások sárgáját keverjük össze a vaníliás cukorral, utána adjuk hozzá a lisztet, kevés tejjel (körülbelül 1 deciliter) keverjük csomómentesre.
A maradék tejet forraljuk fel, majd adjuk hozzá a tojássárgájás keveréket, folyamatos keverés mellett forraljuk egybe, keverjük csomómentesre.
Tálalás:
A gubát szórjuk meg porcukorral, kínáljunk mellé vaníliasodót.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors