Isteni mákos guba selymes vaníliasodóval: egyszerű, de mennyei desszert

15
Nyomtatás
mgcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A régi kedvenc szikkadt kifliből sokkal finomabb, mivel jobban meg tudja szívni magát a tejjel.

Mákos gubát készíteni nagyon egyszerű, még kézügyesség sem szükséges hozzá, és pillanatok alatt elkészül a finomság. Persze ha nem szempont, hogy megúszós legyen a recept, akkor a kiflit érdemes édes kelt tésztára cserélni, de ha nincs hozzá kedved, válaszd az egyszerűbb megoldást.

Mivel a mák a jólét jelképe, ezért az év végi nagy ünnepeken, karácsonykor és szilveszterkor sok családban az asztalra kerül, például mákos guba formájában, amely mellé vaníliasodó illik a legjobban vagy jófajta lekvár.

Ha ezt a hagyományos desszertet az ünnepi vacsora végére szánod, akkor érdemes a gubát kivajazott jénaiba rétegezni, meglocsolni néhány evőkanál mézzel, és 10-20 percre 180 fokra előmelegített sütőbe tolni, úgy még sokkal finomabb lesz. A vaníliasodót kínáld mártásöntőben, hogy mindenki ízlése szerint locsolja meg vele a desszertet.

Mákos guba vaníliasodóval

mgct

Hozzávalók 4 személyre

A gubához:

  • 6 darab kifli
  • 20 dekagramm mák
  • 2 evőkanál porcukor
  • 6 deciliter tej
  • 3 darab tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor

A vaníliasodóhoz:

  • 2 darab tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 deciliter tej
  • 1 evőkanál liszt

Tálalás:

  • porcukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Guba:

A kiflit vágjuk karikákra, tegyük félre.

A mákot és a 2 evőkanál porcukrot keverjük egybe.

A tejet kezdjük el melegíteni, közben a 3 tojássárgáját a 2 csomag vaníliás cukorral keverjük egybe, majd adjuk a tejhez. Melegítsük tovább vigyázva, nehogy felforrjon.

Vegyünk elő egy jénait vagy egy nagy tálat, pakoljunk bele egy sor kiflit, amit öntözzünk meg ízlés szerint a tejjel (fejben azért osszuk fel a mennyiséget, mert rétegezni kell a kiflit, mindenhova kell, hogy jusson a tejből). Szórjunk rá ízlés szerint porcukros mákot (a mák szórásánál ugyanúgy figyeljünk, mint a tejnél). A rétegezést addig folytassuk, míg a kifli elfogy, a pékáru tetejére bőven jusson a porcukros mákból.

Vaníliasodó:

A tojások sárgáját keverjük össze a vaníliás cukorral, utána adjuk hozzá a lisztet, kevés tejjel (körülbelül 1 deciliter) keverjük csomómentesre.

A maradék tejet forraljuk fel, majd adjuk hozzá a tojássárgájás keveréket, folyamatos keverés mellett forraljuk egybe, keverjük csomómentesre.

Tálalás:

A gubát szórjuk meg porcukorral, kínáljunk mellé vaníliasodót.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon