Szívet melengető mákos kalács a nagyi receptje szerint: nem lehet ellenállni a finomságnak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fagyos, téli napokon jólesik elbújni a világ elől, a szoba békés melegében egy jó könyv társaságában elütni az időt, miközben egy szép szelet mákos kalácsot majszolsz.
Hideg napokon sokkal jobban esik süteményt készíteni, élvezni a konyha kellemes melegét, az illatokat, és persze határtalan az öröm, amikor kiveszed a sütőből az elkészült finomságot. Télen én is sokkal gyakrabban sütök, ráérősebb napokon előkapom a nagyi régi receptjeit és szerencsét próbálok velük, sokszor beleviszek egy-két újítást is. A múltkor egy régi kedvenc, a mákos kalács elkészítésére adtam a fejem. A sütemény szuper lett, azt leszámítva, hogy elfelejtettem tojással lekenni a tetejét, de szerencsére így is szépen megsült.
Légy kreatív!
Engedd szabadjára a fantáziádat, játssz az ízek kialakításával. A mákos kalács esetében én rummal vittem egy kis izgalmat a süteménybe, de ha lett volna a kamrámban barack- vagy szilvalekvár, 2-3 evőkanállal kevertem volna a töltelékbe, úgy sokkal szaftosabb lett volna. Tálalásnál egyszerűen porcukorral kínáltam, pedig egy jó kis vaníliasodó is simán elfért volna a kalács mellé.
Mákos kalács
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 1.5 dl tej
- 1 tasak élesztő (por)
- 3 evőkanál cukor
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 darab tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 2 dl tej
- 25 dkg darált mák
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál rum
- vaj a forma kikenéséhez
Tetejére:
- 1 darab tojás
Tálalás:
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
Tészta:
A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és 1 kanál cukrot, majd tegyük félre 8-10 percre, míg az élesztő felfut.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a maradék cukrot, sót és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tojást és az olvasztott vajat, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
A tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Töltelék:
A tejet forraljuk fel, majd keverjük egybe a mákkal, cukorral és a rummal.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd kenjük rá a mákos tölteléket.
A tésztát a hosszabbik oldalától tekerjük fel, majd a tésztakígyót hosszában vágjuk félbe. A két rudat fonjuk össze, majd helyezzük vajjal kikent kenyérformába.
A formába helyezett tésztát kenjük meg felvert tojással.
A kalácsot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-30 perc alatt süssük készre. (Minden sütő más, ezért előfordulhat, hogy több idő szükséges a tésztának.)
A mákos kalácsot porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors