A világ egyik legfinomabb reformsütije, pedig tej, tojás és cukor nélkül készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Ez a szuper süti amolyan egészséges fajta. Krémes, sűrűre főzött köleskása az alapja. Ennek köszönhetően alig kerül bele liszt. Cukor, tejtermék és tojás pedig egyáltalán nem szükségelteteik hozzá. Mégis valami elképesztően finom.
A köles egy remek gluténmentes gabona. Érdemes rendszeresíteni a konyhánkban. Nemcsak köret készülhet belőle - ahogy a mellékelt ábra is mutatja -, hanem egy egész sor különböző étel.
Reggeli, levesbetét, köret, de sütemény is lehet
Érdemes egyszerre egy nagyobb adagot megfőzni belőle, majd egy tiszta befőttes üvegben vagy dobozban eltenni a hűtőbe. Sokáig eláll így és mindig kéznél van. Készülhet belőle villámgyors reggeli, melyet a szezonális kínálat függvényében, kedvünk szerint ízesíthetünk. Egy kis gyümölccsel, mézzel, mandulávalkiegészítve finom és tápláló reggelivé varázsolható.
A főétkezésekkor se feledkezzünk meg a hűtőben eltett finom gabonánkról. Lehet belőle levesbetét. Bármilyen konstrukcióban kiváltható vele a rizs. A köles egyébként a vegák kedvelt növényitúró-pótlója, melyből készülhet köles túrógombóc, körözött vagy akár túrós sütemények tölteléke is.
Estefelé is nyúljunk bátran a köles után. Ez a rostdús, könnyen emészthető gabona garantáltan nem zavarja meg majd az álmunkat. Az alábbi süti elkészítési ideje is jócskán lerövidül, ha akad a hűtőnkben egy kevés főtt köles.
Szuper egészséges sütemény
A süti lelke tehát bombajó. De a többi se kutya. A mák például kiváló C-, és E-vitamin, valamint kalcium-, foszfor-, vas- és cinkforrás. Az isteni aszalt szilva B-vitaminban, cinkben és rézben gazdag, magas ballasztanyag-tartalma révén pedig salaktalanítja, méregteleníti a bélrendszert, és ha ez nem lenne elég, természetes módon megédesíti a süteményt. A pompás aromás, melegítő fűszereket, a kurkumát, a fahéjat és a gyömbért pedig vétek lenne kihagyni.
Mákos kölessüti
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 bögre köles
- 0.5 bögre mák
- 0.5 bögre tönkölybúza fehérliszt
- 1 marék aszalt szilva - apróra darabolva
- 0.5 kávéskanál kurkuma
- 0.5 kávéskanál fahéj
- 0.5 kávéskanál reszelt friss gyömbér
- 1 csipet só
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 darab citrom héja
- 1 evőkanál citromlé
- ízlés szerint ribizlilekvár
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Mikor kész a köles, adjuk hozzá a lisztet, a mákot, az aszalt szilvát, a kurkumát, a fahéjat és a gyömbért, a citrom levét és héját, a kókuszzsírt, a sót és annyi vizet, hogy egy sűrű, de kicsit folyós kevert tésztát kapjunk.
A tepsit kenjük ki, és oszlassuk el benne a tésztát. Toljuk a forró sütőbe, és nagyjából 40 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg a tepsiben kihűl. Házi lekvárral megpakolva tálaljuk. Ribizlilekvárral például nagyon finom.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors