
A pufi palacsinta újabb változata: mák van a tésztájában

Az amerikaiak kicsi, levegős palacsintái minden létező változtatást jól viselnek, rendkívül alkalmazkodó jószágok.
Ha nincs otthon liszt, mehet bele darált mandula, dió, rizsliszt, zabpehely, egészségesebbé és gluténmentessé tehető. Ezen a vonalon továbbhaladva a többi elem is könnyen lecserélhető a rokonaira, amíg az arányok megmaradnak. A tej lehet mandula- vagy kókusztej, esetleg tej és joghurt keveréke, szóval bátran lehet játszani vele, mindenben benne van.
Most a liszt egy része helyett tettünk bele mákot, és egészen más lett a végeredmény, sokkal felhősebb, levegősebb állagot kapott tőle. A mák nálunk az egész telet végigkíséri, nem csak az ünnepeket, sőt, nyáron, meggyszezonban is előkerül. A legjobb frissen darálva, úgy lesz igazán intenzív, illatos és ízes, és így lesz a legszaftosabb, legolajosabb állagú.
Mákos palacsinta

Hozzávalók 10 darabhoz
- 100 gramm darált mák
- 100 gramm liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
- 3 darab tojás
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- 3 deciliter tej
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk: a sárgáit elkeverjük a mákkal, sütőporral, cukorral és a tejjel. A vajat is hozzákeverjük. A fehérjét a sóval lágy habbá verjük, a mákos masszához forgatjuk.
Egy serpenyőt felhevítünk, és kevés vajat teszünk bele, majd közepes lángon fél merőkanálnyi adagokban kisütjük a palacsintákat.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!