
Jéghideg málnás sorbet: alig valamiből készül az isteni desszert

Jó hír a laktózérzékenyeknek, hogy tej nélkül is készülhet isteni jégkrém, a sorbet desszert és frissítő is egyben.
Szinte semmi munkával, alig valamiből készül a sorbet, vagyis a vízalapú gyümölcsös jégkrém. Lényegében csak egy cukorszirupot kell főzni, majd azt összeturmxolni a választott gyümölccsel, az egészet lefagyasztani, végül még egyszer pürésíteni. Cukorszirup helyett más édesítővel is dolgozhatsz, legyen az méz vagy juharszirup, az a lényeg, hogy folyékony legyen, el tudjon keveredni a gyümölcspürével.
Az alábbi receptben málna az alap, de bátran kipróbálhatod eperrel, áfonyával, vegyesen, ahogyan csak szeretnéd. Ha inkább jeges élményre vágysz, rögtön a fagyasztóból kivéve tálalhatod is a sorbet-t, de ha lágyabb, krémesebb végeredmény a cél, hagyd egy picit szobahőmérsékleten, mielőtt kínálnád.
Málnás sorbet

Hozzávalók 4 adaghoz
- 350 gramm málna
- 120 ml víz
- 100 gramm cukor
- 2 ek citromlé
Elkészítés:
A vízből és a cukorból készítsünk szirupot, melegítsük őket össze egy kis lábasban, míg a cukor teljesen feloldódik. Tegyük félre hűlni.
A kihűlt cukorszirupot, a málnát és a citromlevet turmixoljuk össze, míg egynemű lesz a püré. Ha nem szeretnénk a sorbet-ba málnamagot, szűrjük át a pürét egy nagyon apró lyukú szitán vagy sajtkendőn.
Az átszűrt pürét öntsük egy sütőpapírral bélelt mélyebb tepsibe, majd tegyük a fagyasztóba 1-2 órára, míg megszilárdul. Ha megkötött, törjük darabokra, majd a fagyott darabokat turmixoljuk le ismét, míg egynemű lesz. Kész is a sorbet, rögtön kínálhatjuk, vagy betehetjük még 1-2 órára a fagyasztóba, hogy jobban megkössön.
Tálalás előtt vegyük ki pár perccel, hogy lágyabb, kanalazhatóbb legyen a textúrája.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!