Gyors málnás szuflé: így készítve nem esik össze a tészta

málnáscover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A légies, mutatós szuflé málnával készül, bár nehéznek tűnik első ránézésre, a látszat ne tévesszen meg senkit.

A szuflé a francia konyha elegáns desszertje, melynek elkészítésétől sokan tartanak - a legnagyobb félelem az édesség kapcsán, hogy nem emelkedik meg szépen a tészta, és ugye a szuflé lényege, hogy légies, magas, könnyed legyen.

Hogyan nem esik össze a tészta?

Több kipróbált technika is létezik, melyeket alkalmazva biztos, hogy csúcsos lesz a tésztánk. Az egyik nagyon fontos mozzanat, hogy szobahőmérsékletű tojással dolgozzunk, a fehérjéből kemény habot verjünk, amit aztán a sárgájával óvatosan kell egybeforgatnunk - a szilárd tojásfehérjehab felel a szép magas tésztáért.

A stabil fehérjehab eléréséhez használjunk 1 csipet sót, de akadnak olyan sütimesterek is, akik kevés citromot vagy ecetet adnak hozzá. A forma kivajazása is fontos - a vaj mellé kell egy kis cukor is, lehetőleg hidegen tároljuk a tálkákat, amíg belekerül a massza.

Ha mindent jól csináltunk, akkor is előfordulhat hiba, ez általában a sütőajtó nyitogatásából adódik. A szuflé hamar elkészül, 18-25 perc bőven elég neki, érdemes a sütő közelében maradni, az üvegen keresztül figyelni, ahogy megemelkedik a tészta, de semmiképpen ne nyissuk ki az ajtaját, amíg nem telik le a sütési idő.

Málnás szuflé

málnásct

Hozzávalók 8 adaghoz:

Szuflé:

  • 5 darab tojás
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 csipet
  • 50 dekagramm málna
  • 10 dekagramm tejföl
  • 10 dekagramm porcukor
  • 12 dekagramm liszt
  • vaj a formák kikenéséhez
  • cukor a formához

Tálaláshoz:

  • porcukor a szóráshoz
  • ízlés szerint málna
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a cukorral és a sóval kemény habot verünk.

A málnát megmossuk, szitán átpasszírozzuk, majd leszűrjük, ezután összekeverjük a porcukorral, tejföllel és tojássárgájákkal, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét (kis adagokban) és a lisztet.

A szufléformákat kikenjük vajjal, megszórjuk cukorral, úgy mozgassuk a formát, hogy mindenhova jusson a cukorból. A masszát a formák háromnegyedéig töltjük, ezután előmelegített 170 fokos sütőbe toljuk 20-25 percre (akkor jó, ha körben barnulni kezd a pereme). Porcukorral meghintve, friss málnával tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük