![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Gyors málnás szuflé: így készítve nem esik össze a tészta
![málnáscover](https://kep.index.hu/1/0/3395/33954/339540/33954013_2599947_53805fa6d71a0e9e2943486cf77d49a2_wm.jpg)
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023273_4439137_bc730a2e64ee37fd4b43b7e7f4f6d714_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
![Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen](https://kep.index.hu/1/0/6009/60092/600920/60092099_4444267_b3e55b29fcbc95e244ffd86eae30f29e_wm.jpg)
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
![Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen](https://kep.index.hu/1/0/6011/60116/601162/60116255_4446063_8f40bc2493cda1492bc5ef17c6ef0064_wm.jpg)
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
![Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja](https://kep.index.hu/1/0/6013/60132/601325/60132519_4447251_dde6b6c920c5141bd76c7d13efdfa9a9_wm.jpg)
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
![Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá](https://kep.index.hu/1/0/6013/60135/601352/60135279_4447439_24937903a8f7ba79fdb1be62e3f63bf2_wm.jpg)
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
![7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek](https://kep.index.hu/1/0/6007/60076/600769/60076977_4443127_b09358ec02e1b4a72373daa52c03b44b_wm.jpg)
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
A légies, mutatós szuflé málnával készül, bár nehéznek tűnik első ránézésre, a látszat ne tévesszen meg senkit.
A szuflé a francia konyha elegáns desszertje, melynek elkészítésétől sokan tartanak - a legnagyobb félelem az édesség kapcsán, hogy nem emelkedik meg szépen a tészta, és ugye a szuflé lényege, hogy légies, magas, könnyed legyen.
Hogyan nem esik össze a tészta?
Több kipróbált technika is létezik, melyeket alkalmazva biztos, hogy csúcsos lesz a tésztánk. Az egyik nagyon fontos mozzanat, hogy szobahőmérsékletű tojással dolgozzunk, a fehérjéből kemény habot verjünk, amit aztán a sárgájával óvatosan kell egybeforgatnunk - a szilárd tojásfehérjehab felel a szép magas tésztáért.
A stabil fehérjehab eléréséhez használjunk 1 csipet sót, de akadnak olyan sütimesterek is, akik kevés citromot vagy ecetet adnak hozzá. A forma kivajazása is fontos - a vaj mellé kell egy kis cukor is, lehetőleg hidegen tároljuk a tálkákat, amíg belekerül a massza.
Ha mindent jól csináltunk, akkor is előfordulhat hiba, ez általában a sütőajtó nyitogatásából adódik. A szuflé hamar elkészül, 18-25 perc bőven elég neki, érdemes a sütő közelében maradni, az üvegen keresztül figyelni, ahogy megemelkedik a tészta, de semmiképpen ne nyissuk ki az ajtaját, amíg nem telik le a sütési idő.
Málnás szuflé
![málnásct](https://kep.index.hu/1/0/3395/33953/339537/33953783_9853300974780ace1b7f576b3bfbaab0_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
Szuflé:
- 5 darab tojás
- 10 dekagramm cukor
- 1 csipet só
- 50 dekagramm málna
- 10 dekagramm tejföl
- 10 dekagramm porcukor
- 12 dekagramm liszt
- vaj a formák kikenéséhez
- cukor a formához
Tálaláshoz:
- porcukor a szóráshoz
- ízlés szerint málna
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a cukorral és a sóval kemény habot verünk.
A málnát megmossuk, szitán átpasszírozzuk, majd leszűrjük, ezután összekeverjük a porcukorral, tejföllel és tojássárgájákkal, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét (kis adagokban) és a lisztet.
A szufléformákat kikenjük vajjal, megszórjuk cukorral, úgy mozgassuk a formát, hogy mindenhova jusson a cukorból. A masszát a formák háromnegyedéig töltjük, ezután előmelegített 170 fokos sütőbe toljuk 20-25 percre (akkor jó, ha körben barnulni kezd a pereme). Porcukorral meghintve, friss málnával tálaljuk.
Fotó: Getty Images