Puha, illatos mandarintorta – Liszt helyett őrölt mandula az alapja

mandarinostorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mandarint nem csak nassolni érdemes, isteni sütemények készülhetnek belőle, ez a változat még az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Mandarinból nem tudok eleget venni és enni. Valahogy sokkal jobban esik, mint a narancs, már a megpucolása is. Imádom a héja illatát, rá szoktam tenni a fűtőtestre, isteni aromák lengik be olyankor a lakást.

Nem gondoltam volna, hogy a mandarin süteményben is finom, méghozzá úgy, hogy még meg sem kell pucolni. Persze ebben az esetben kezeletlen héjú gyümölcsöt válassz, hogy a mérgeket ne süsd bele a sütibe. Ha nem kapsz ilyet, akkor inkább hámozd meg a mandarint, a héja pedig illatozzon a radiátoron.

Mandulaliszttel tökéletes párosítás, és ha még a sütőpor is gluténmentes, akkor a gluténérzékenyek is bátran ehetik. Nagyon egyszerű és nagyon finom sütemény, érdemes elkészíteni az ünnepekre is.

Mandarinos-mandulás torta

mandarin torta recept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 3 darab mandarin (lehetőleg kezeletlen)
  • 4 darab tojás
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 160 gramm porcukor
  • 100 milliliter olívaolaj
  • 175 gramm őrölt mandula (vagy mandulaliszt)
  • 2 teáskanál sütőpor (lehet gluténmentes)
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a mandarinokat egy edénybe, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Forraljuk fel, majd vegyük le az erősséget, főzzük addig, amíg a gyümölcsök puhák nem lesznek. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Vágjuk félbe a mandarinokat, szedjük ki a szárukat, majd tegyük a gyümölcsöt egy aprítógépbe és turmixoljuk pépesre. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 20 centiméteres kapcsos sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. 

A tojásokat a porcukorral és a citromhéjjal keverjük habosra. Öntsük hozzá az olívaolajat, addig keverjük, amíg egynemű masszát nem kapunk. Keverjük a mandarinhoz, majd adjuk hozzá a finomra darált mandulát és a sütőport. Öntsük bele a sütőformába, süssük 50 percig, illetve addig, amíg aranybarna nem lesz.  Porcukorral szórva tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük