![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi is az a glutén pontosan? Kevesen tudják, és a tévhit sok
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Manapság sok olyan ember is gluténmentes diétát tart, akinek nem lenne rá szüksége - ők abban a reményben kezdenek neki ennek, hogy majd fogyni fognak tőle és egészségesek lesznek, pedig ha nem figyelnek oda, éppen az ellenkezője lesz igaz.
De mi is az a glutén? A glutén a kalászos gabonákban található fehérje, ami a búzában, a rozsban és az árpában is megtalálható. Nem teljes értékű fehérje, mivel nem tartalmazza az összes, az élethez szükséges esszenciális aminosavat. A sikér, akármilyen meglepő, ugyanazt jelenti, mint a glutén, vagyis a búzafélék egyik fehérjéje.
A sikér vagy glutén egy, a vizet megkötő, rugalmas anyag, ennek a fehérjének köszönhető, hogy a búzalisztből készült tészta gyúrható és nyújtható lesz. A kelesztésnél keletkező széndioxid feszítő hatásával szemben ellenállóvá teszi a tésztát.
A glutén két fehérjének a keveréke, 75%-ban gliadint, 25%-ban glutenint tartalmaz. A glutén gliadin tartalma felelős a gluténérzékenység kialakulásáért. Az emberi szervezet betolakodóként azonosítja ezt a fehérjét, ami ellen azonnal fellép az immunrendszer. Ez az indokolatlan immunválasz hosszú távon a vékonybél súlyos károsodásához vezethet. Ráadásul a betegség megakadályozza a tápanyagok felszívódását is, ami hiányállapotot idéz elő.
![glutenmentesdieta](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29089/290898/29089855_fcf4ffc8c610d7108bd93cfdac08640b_wm.jpg)
Tünetek
A gluténérzékenység tünetei a következők:
- elhúzódó hasmenés, székrekedés
- hasi fájdalom, puffadás
- indokolatlan fogyás
- vérszegénység
- krónikus fáradtság
- meddőség
Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, akkor se álljunk neki önkényes diétának. A gluténérzékenységet minden esetben ki kell vizsgálni, ugyanis ha orvosi diagnózis előtt állunk neki a gluténmentes étrendnek, a vizsgálat hamis eredményt mutathat.
Tévhitek a gluténmentes diétával kapcsolatban
Sokan azért vezetik be a gluténmentes étrendet az életükbe, mert ettől várják a súlycsökkenést - a kettőnek azonban semmi köze egymáshoz. Mark DeMeo, a Chicagoi Egyetem orvosi karának munkatársa szerint azért gondolhatják azt sokan, hogy súlyvesztéssel jár a diéta, mert korlátozott a megengedett ételek száma, és a kis választék következtében nem fenyegeti őket a túlevés - azonban ennek a gluténhoz semmi köze nincs.
A gluténmentes nem jelent egyet az alacsony kalória- és zsírtartalommal. Sőt, az ilyen termékekhez gyakrabban több zsírt és cukrot adnak, hogy elérjék a megfelelő állagot. A kukorica- vagy rizslisztből készült tészta ugyanolyan inzulinválaszt vált ki, mint a hagyományos, hogy csak a legegyszerűbbet említsük.
A másik tévhit, hogy ami gluténmentes, az egészséges, pedig a glutént tartalmazó ételek kizárásával nagyon sok tápanyagot és vitamint kell mellőznie a szervezetünknek.
![glutenmentesdieta2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29089/290898/29089859_5d663947fdf2f6f2af86314ea90e0dfb_wm.jpg)
Hogyan étkezzen akkor az, aki gluténérzékeny?
A gluténmentes diéta során nagyon sok mindenre oda kell figyelni: nem csak bizonyos kenyér- és tésztaféléket kell száműzni az étrendből, hanem a levesporokat, szószokat, felvágottakat is, ugyanis állag és élvezeti érték javító hatása miatt a glutén ezekben az élelmiszerekben is előfordulhat.
Nagyon fontos az étrend gondos megtervezése, a glutént ne pótoljuk, hanem cseréljük le: késztermékek helyett zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat és tejtermékeket kell fogyasztani, így válhat egészségessé a diéta, és így a hízással sem kell számolni.
Fotók: Getty Images