Villámgyors mandarintorta, amit gluténérzékenyek is ehetnek: napokig puha marad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Itt a mandarinszezon, süssünk belőle tortát, nem is akármilyet, gluténmenteset.
Nem vagyok gluténérzékeny, így semmi nem indokolja, hogy így süssek, ennek ellenére szeretek kipróbálni újfajta ételeket, süteményeket. Stahl Judit: Mentes édességek című szakácskönyvében találtam rá erre a receptre, amely azonnal megfogott. Méghozzá azért, mert nagyon ritka, hogy egy sütemény mandarinnal készüljön, méghozzá a piskótába sütve.
A piskóta maga nem nagy ördöngösség, nagyon hamar összedobható, mégis különleges, mert gluténmentes. Szerencsére ma már gluténmentes sütőpor is könnyen beszerezhető. A receptben darált mandula szerepel, én ezt mandulaliszttel helyettesítettem, ami szintén gluténmentes.
Ha a mandarin kezeletlen, akkor még meghámozni sem kell, de ha nem kapunk ilyet, akkor inkább hámozzuk meg, majd úgy főzzük, én most így tettem.
Gluténmentes mandarintorta
Hozzávalók 10 szelethez
- 200 gramm darált fehér mandula vagy mandulaliszt
- 50 gramm nádcukor (sötét)
- 100 gramm nádcukor (világos)
- 300 gramm mandarin (lehetőleg kezeletlen)
- 4 darab tojás
- díszítéshez porcukor
- díszítéshez mandarin
- kikenéshez olaj
- 1.5 teáskanál sütőpor (gluténmentes)
Elkészítés:
A mandarint - attól függően, hogy bio vagy sem - hámozva vagy hámozatlanul főzzük meg. Tegyük egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi, majd forraljuk fel, és fedő alatt főzzük 10 percig. Közben egy kapcsos tortaformát vékonyan kenjünk ki olajjal és szórjuk meg egy pici mandulaliszttel.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
A mandarint hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le, a magokat és a szárrészt szedjük ki belőle. Tegyük egy késes aprítógépbe, öntsük hozzá a cukrot, majd dolgozzuk össze. Ezután adjuk hozzá a mandulalisztet, a sütőport és a tojásokat, és így is hagyjuk, hogy addig dolgozzon a gép, míg egynemű masszát nem kapunk. Öntsük a tortaformába, és süssük 60 percet úgy, hogy 40 perc után letakarjuk alufóliával. Mandarinszeletekkel, porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors