
Egyszerre légies és harapnivaló mandulás császármorzsa - A két irányzat közti középút

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Sokan csak a darásra, még többen a palacsintatésztás változatra esküsznek, mi pedig most megtaláltuk a kettő közti középutat.
Császármorzsa tekintetében komoly véleményellentétek vannak életben hazánkban. Míg külföldön ebben a műfajban leginkább a palacsintatésztás változat ismert, itthon sokkal gyakoribb a gyerekkorunkat végigkísérő darás változat. Ez utóbbit menzás rémálomként szokás emlegetni, de ezt kivételesen én nem gondolom ennyire egyértelműnek.
A darás császármorszát is lehet jól meg lehet rosszul készíteni, ha sok vajjal, gondos odafigyeléssel és nem kiszárítva sütjük, a darás morzsa is egy nagyon jó desszert lehet, csak teljesen más, mint a palacsintatésztás verzió. Olyannyira más, hogy nem is szabadna őket egy kalap alá venni vagy ugyanúgy elnevezni.
Tökéletes fúzió
Mivel mi mindkét receptet nagyon szeretjük, most elkészítettem a két irányzat fúzióját. A recept a lisztes alaparányokból indul ki, csak a liszt harmadát darált mandulára cseréltem benne. Sokan sütőben készítik, én serpenyőben pirítottam, így könnyebb kontrollálni az állagot és megvédeni a kiszáradástól.
Mi vasárnapi reggelire ettük, de desszertnek is valószínűleg ugyanilyen csodás lett volna.
Mandulás császármorzsa

Hozzávalók 4 személyre
A császármorzsához
- 200 gramm liszt
- 100 gramm darált mandula
- 8 darab tojás
- 4.5 deciliter tej
- 1 csipet só
- 70 gramm vaj (körülbelül)
A tálaláshoz
- porcukor
- baracklekvár
Elkészítés:
A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejet, majd a lisztet, a darált mandulát és a sót.
A serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és beleöntjük a masszát. Megvárjuk, míg az alja teljesen megsül, majd egy nagy falapáttal feldaraboljuk, és a darabokat megfordítjuk. A másik oldalukat is megpirítjuk, vigyázva, nehogy kiszáradjanak belül: akkor jó, ha kívül kissé pirult, de belül lágy marad.
Forrón, baracklekvárral és porcukorral tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors