
Már alig vártuk, de végre itt van a kéksajttal-dióval töltött sült körte
A legfinomabb ízkombináció ever
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A körteszezonnak mindig örülünk, és nemcsak azért, mert a körte finom és egészséges, hanem mert nagy barátja a sajtoknak, és a barátom barátja az én barátom is, ha értitek, mire gondolok. Ez egyben azt is jelenti, hogy pillanatok alatt lehet isteni ételeket készíteni körtéből.
A kéksajttal-dióval töltött sült körtének nagyjából annyi a lényege, hogy a körte magházának a helyére mindenféle földi jót teszünk, méghozzá klasszikus társításban: kéksajt, dió, méz, az izgalom kedvéért pedig megszórjuk egy kis kakukkfűvel, és már mehet is a sütőbe.
A sajt zsírja és sója a körte édességével és levével keveredve, egybesülve isteni finom lesz, a sült dió pedig illatos és ropogós. Előételnek, vagy könnyű vacsorának is simán beillik, de akkor is tuti választás, ha csak készíteni szeretnétek valami egyszerű, de nagyszerű finomságot.
Kevés munka, nagy jutalom
Ha édesszájú vagy, a végén még csorgathatsz rá még egy kis extra mézet is. Minden esetre, ha mostanában körtét látsz a piacon vagy az üzletben, jusson eszedbe ez a kéksajtos körte, mert tényleg aránytalanul nagy jutalom egy apró erőfeszítésért cserében.
Kéksajttal és dióval töltött sült körte

Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab kemény körte
- 20 dekagramm kéksajt
- 2 marék dióbél
- 8 csipet kakukkfű
- 8 kávéskanál méz
Elkészítés:
A körtéket megmossuk és kettévágjuk. A magházat kivájjuk.
Az így keletkezett mélyedésbe belemorzsoljuk a kéksajtot, és beleszórjuk a nagyobb darabokra vágott diót. Megszórjuk a kakukkfűvel, és csorgatunk rá egy kevés mézet.
A töltött körtéket tepsire tesszük, és betesszük a sütőbe. Akkor van kész, amikor a körte már kissé megpuhult, a sajt és a dió pedig itt-ott gusztusos, aranybarna színt kapott.
Végül csorgathatunk rá még egy kis mézet, de ez egyáltalán nem kötelező.
Fotó: Shutterstock