
Mátrai borzaska: macerás, de megéri elkészíteni
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Mihez is kötődne a Mátrai borzaska, ha nem egy mátrai nyaraláshoz, vagyis inkább teleléshez. Amikor egészen kicsik voltak a gyerekek, minden télen Mátrafüreden töltöttük a Karácsony és a Szilveszter közötti időszakot.
Egy nagyon kicsi, családias hotelben szálltunk meg, ahol az étlapon természetesen szerepelt a Mátrai borzaska is. A gyerekeim apukája képes volt minden ebédre azt rendelni, nem unta meg. A Mátrai borzaska finoman szólva sem diétás étel, nem elég, hogy krumpli a bundája, még bő olajban is sütik. És ha mindez nem lenne még elég, akkor a tetejét bőven meglocsolják tejföllel és megszórják sajttal. Általában karajból készítik, de én pulyka- vagy csirkemellből szoktam.
Macerás, de finom a mátrai borzaska
Picit macerás az elkészítése, de a végeredmény nagyon meggyőző és persze laktató. Az biztos, hogyha otthon sütjük, alaposan szellőztessünk, mert elég intenzív illatot hagy maga után. Sokan azt mondják, hogy otthon nem is érdemes nekiállni, annyira pepecselős, inkább rendeljük házhoz, de szerintem egyszer-egyszer érdemes meglepni vele a családot.
Ennél a húsnál fontos, hogy kicsit klopfoljuk, bundázás előtt. Köretnek jöhet rizs, de inkább saláta, mert önmagában is elég kalóriadús, nem kell fokozni.
Mátrai borzaska

Hozzávalók 1 adaghoz
- 4 szelet pulyka-vagy csirkemell vagy karaj
- 4 darab krumpli
- 6 evőkanál liszt
- 2 darab tojás
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet bors
- 1 fej fokhagyma
- 1 kávéskanál olaj
Elkészítés:
Reszeljük le a krumplit, sózzuk, és hagyjuk pár percig állni. Csavarjuk bele egy konyharuhába, és csavarjuk ki belőle a felesleges folyadékot. Tegyük egy tálba, borsozzuk meg, üssük rá a tojásokat, szórjuk bele a lisztet, és keverjük jól össze.
A hússzeleteket először mártsuk lisztbe majd mindkét oldalára nyomkodjuk rá a krumplis masszát.
Egy serpenyőben melegítsünk olajat. Fontos, hogy bő olajban süssünk, annyira, hogy a hús ússzon a zsiradékban. Ügyeljünk az olaj hőmérsékletére, mert ha túl magas, a krumpli megég, és a hús nyers marad belül. Ha az egyik oldal barnára sült, forgassunk egyet a húson.
Tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors