Ha nincs kedved a fonott kalácshoz, süss mazsolás brióst - Puhább és tartósabb is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sonka elképzelhetetlen az édeskés, foszlós péksütemény nélkül, ez a kontraszt a húsvéti reggeli lelke, lényege. Ezt a szerepet prototipikusan a fonott kalács tölti be, de ha valakinek épp nincs kedve a fonogatáshoz vagy megtörné a hagyományt, próbálja ki ezt a mazsolás brióst.
A briós nem csak formájában különbözik a fonott kalácstól. Általában sokkal több vaj, de eredetileg jóval több tojás is van benne. Ettől sűrűbb, tömörebb a tésztája és az egész valamivel súlyosabb élmény.
A mazsolás briós előnyei
Nagy előnye, hogy mivel több benne a vaj, tovább marad puha, sokkal tartósabb a foszlós kalácsnál. Ráadásul hamarabb is sül meg. Nálunk készült már úgy is, hogy este gyúrtam be, kelesztettem és formáztam, a második kelesztési időt viszont a hűtőben töltötte. Reggel vettem ki és sütöttem meg, így langyosan landoltak az asztalon, ami elég menő dolog volt.
A mazsola nagyon megosztó dolog, az én családomban több olyan is van, akinek könnyek szöknek a szemébe, ha véletlenül ráharap egy szem mazsolára - külön, tányérból viszont boldogan megeszi.
Rejtélyes dolgok ezek, mindenesetre a mazsola nyugodtan elhagyható ebből a péksüteményből is, vagy bővíthető kandírozott narancshéjjal és aszalt barackkal a hedonizmus fokozása érdekében.
Mazsolás briós
Hozzávalók 12 adaghoz
- 500 gramm finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 2 deciliter tej
- 7 gramm porélesztő
- 100 gramm cukor
- 100 gramm vaj
- 3 darab tojássárgája
- opcionális mazsola
Elkészítés:
A puha vajat kis adagokban, kanalanként, folyamatos dagasztás mellett adjuk a tésztához. Amikor az egyik adag vajat felvette, akkor adjuk hozzá a következőt és így tovább. Amikor a tészta sima és nem ragad, tálba tesszük, és letakarva egy órát kelesztjük.
Belegyúrjuk a mazsolát is, majd tizenkét kis gömböt formázunk belőle. A gömböket kis kivajazott csészékbe, formákba vagy muffintepsibe tesszük, és hagyjuk további fél órát kelni. Amikor megkeltek, lekenjük őket tojással, és 180 fokosra előmelegített sütőben sütjük aranyszínűre.
Fotók: Ács Bori/ Sóbors