
Selymes medvehagymás sajtkrém: a tejföltől lesz nagyon finom
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Ötfűszeres tofu kínai módra: ilyen jót étteremben sem eszel

Nyárköszöntő málnás galette: omlós tésztában sül az édes töltelék

Frissítő, epres limoncello spritz: ezzel indítsd a nyarat

Puha, kukoricalisztből készült lepény: bármivel megpakolhatod

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében
Nagyon szeretem a krémeket. Mióta gyerekeim vannak, nem házibuliba, hanem gyerekzsúrokra készítek többfélét, amihez friss bagettet, tortillachipset vagy csíkokra vágott zöldséget kínálok. A finom mártogatósoknak az az egyik nagy előnye, hogy beletunkolva még a legelvetemültebb zöldségtagadó gyerek is megeszi a répát vagy az uborkát.
Egy kis sajtkrém vagy tejföl hozzáadásával és megfelelő fűszerezéssel szinte minden zöldségből készülhet valamilyen jóféle kence. A viszonylag rövid medvehagymaszezonban használjuk fel minél többféle módon ezt a zöldséget.
Tárolása és felhasználása
A medvehagyma íze annyira intenzív, hogy egy sima sajtkrémet vagy túrót is feldob, maximum só és egy kis zsiradék kell még bele. Vigyázzunk, mert viszonylag gyorsan kiszárad, így vásárlás után érdemes hamar felhasználni. Ami megmaradt, azt vágjuk apró darabokra vagy turmixoljuk össze, tegyünk hozzá egy kis olívaolajat és fűszereket, ízesítsük és tegyük hűtőbe vagy mélyhűtőbe.
Nem kell nagy bulit csapni, ezt a krémet reggelire vagy vacsorára is lehet fogyasztani, igazi könnyű, ámde pikáns étel. Ügyeljünk, mennyi medvehagymát teszünk bele, hogy ne nyomja el a többi ízt. Ez az étel nem klasszikus értelemben vett mártogatós, mert kenyérre kenve is tökéletes, de sült vagy grillhúsok mellé is illik. Én nagyon szeretem tavasszal a harsogó, friss színeket, és ez az élénkzöld-fehér párosítás nagyon jól mutat a tányéron.
Medvehagymás sajtkrém

Hozzávalók 1 adaghoz
- 8 darab medvehagymalevél
- 100 gramm sajtkrém
- 450 gramm tejföl
- ízlés szerint só
- opcionális bazsalikom
- opcionális olívaolaj
Elkészítés:
Friss bagettel, kenyérrel, zöldséghasábokkal tálaljuk, de sült húsok mellé is kiváló.