Meggyel és pisztáciával töltött krumpligombóc brandys gyümölcsszósszal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Sokan nem mernek nekiállni otthon a krumpliból készült tésztának, pedig nem olyan macerás, mint amilyennek tűnik.
Leggyakrabban szilvával töltik a krumpligombócot, esetleg barackkal, pedig akármilyen gyümölccsel, sőt, akár magvakkal kiegészítve is készülhet az omlós, puha tészta. Ebben a receptben meggy és pisztácia alkotja a tölteléket, de hogy ne legyen száraz - az amúgy is szaftos gombóc - brandys meggyszószt is kap a nyakába.
A krumpligombóc elkészítése sem bonyolult, nem kell tőle tartani, a tészta összeállítása 5 perc, a formázása pedig körülbelül 10, úgyhogy se nem időigényes, se nem nehéz, és sokkal, de sokkal finomabb, mint a bolti.
Meggyes gombóc
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
- 700 gramm burgonya (tisztítva)
- 10 gramm vaj
- 200 gramm liszt
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
A vajas morzsához:
- 100 gramm zsemlemorzsa
- 30 gramm vaj
A töltelékhez:
- 200 gramm meggy
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 evőkanál pisztácia
A meggymártáshoz:
- 300 gramm meggy
- 250 milliliter víz
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 teáskanál keményítő
- 30 milliliter brandy
Elkészítés:
A kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és még forrón áttörjük krumplinyomóval. Hozzáadjuk a vajat és hagyjuk teljesen kihűlni. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót, összegyúrjuk, majd 1 órát pihentetjük.
A morzsához 200 fokosra melegítjük a sütőt, sütőpapírral borított tepsiben eloszlatjuk a zsemlemorzsát, pár perc alatt barnára pirítjuk, és még forrón összekeverjük az olvasztott vajjal.
A mártáshoz megolvasztjuk a cukrot, hozzáadjuk a kimagozott meggyet, felöntjük 200 ml vízzel, felforraljuk, majd a keményítőt kikeverjük 50 ml vízzel, ezzel besűrítjük a mártást. Mikor már szép színe van és krémes, hozzákeverjük a brandy-t.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 6-7 mm vastagra nyújtjuk és 8 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk (kb. 14 db lesz belőle).
A töltelékhez a kimagozott meggyhez adjuk a cukrot, fahéjat és az apróra vágott pisztáciát, átkeverjük, és mindegyik tésztakorong közepére 3-3 szem meggynyi tölteléket rakunk. A tészták széleit felhajtjuk, erősen összecsípjük, majd gombócot formázunk belőlük. Sós, forró vízbe dobjuk őket, amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, még 3 percig főzzük. Lecsepegtetve megforgatjuk a vajas morzsában és a sűrű meggymártással tálaljuk.
Nem csak édes, sós krumpligombóc is létezik, próbáld ki ezt a receptet.
Fotó: Street Kitchen