A szilvás gombóc összehozza a családot, készítsetek ti is!
Tojás nélkül lesz puha és könnyű

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sok finom étel van a világon, de személyes véleményem szerint a szilvás gombóc mindet lekörözi

Álltam én már ellen füstölt lazac habnak, nem ettem egy falatot sem a szivárványszínekben pompázó macaronokból, fordítottam hátat bográcsgulyásnak, (tudom, hős vagyok), de a szilvás gombóc beszippant. Főleg, ha otthon készült ez előbb.

Szilvás gombócot főzni nem egy nagy truváj, valójában mindenki képes rá. Az már más kérdés, hogy hajlandó-e. Ugyanis legalább egy fél napig tart, mire megfő a krumpli, kihűl, megpucoljuk, összetörjük, kikeverjük, megtöltjük, gombolygatjuk, kifőzzük és megforgatjuk. Mire végre ehetünk. Ilyenkor nem számít a tudatosság, az IR, a diéta, a küszöbön álló tengerparti nyaralás, meg semmi, ilyenkor csak a szilvás gombóc van, semmi más.

A konyha pedig közben műveleti területté változik, az utolsó négyzetcentiig. Szilvás gombócot nem lehet gyorsan, félig, vagy csak úgy, mellékesen készíteni. A szilvás gombócba bele kell állni szívvel, lélekkel. Elő kell venni hozzá az összes tálat és fazekat, eszközt, meg a nyújtódeszkát. Befogod a konyhaasztalt, a pultokat, a tűzhelyet, meg az összes vízszintes felületet, utána pedig fél napig mosogatod a keményítős-maszatos edényeket, és akkor vagy kész, amikor felmostad a konyhát.

De megéri!

Szilvás gombócot gyártani mindezek ellenére, vagy éppen ezért, jó buli. Együtt csinálja az egész család. Higgyétek el, egy négy éves gyerek már röhögve gombolyítja a gombócokat, ha megtanítod neki a jó technikát. Nem agyatlanul nyúl a tésztához, hogy beleragadjon, mint a légy a légypapírba, hanem tisztelettel bánik vele. Ahogy a tésztával kell. A legfinomabb és legellenállhatatlanabb étel tésztájával.

Tojást nem rakunk bele, anélkül lesz könnyű, légies, és isteni a gombóc. Egyébként, a világ egyik nagy igazságtalansága, hogy mire megérik a szilva, addigra már csak újkrumplit lehet kapni, pedig a lisztes, régi fajta sokkal jobb lenne a célra (majd októberben, anyukám, csak győzd kivárni!). De nem baj, keresd a szétfőlős, sárga fajtát, az megoldja a krumplitörés problémádat.

Szilvás gombóc

szilvás gombóc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm sárga krumpli (szétfőlős fajta)
  • 40 dekagramm liszt
  • 1 teáskanál
  • 5 dekagramm vaj
  • 1 kilogramm szilva
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál olaj
  • 20 dekagramm zsemlemorzsa
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit megmossuk, és egészben, héjastól feltesszük főni.

Közben előkészítjük a szilvákat: félbevágjuk, és kiszedjük a magját. A cukorba pedig belekeverjük a fahéjat.

Amikor a krumpli puhára főtt, leöntjük róla a forró vizet, és hideg vízbe állítjuk. Megpucoljuk, majd áttörjük.

Hozzáadjuk a vajat és a lisztet. Hát a liszt kérdés, az fontos és izgalmas, ha túl sokat adunk hozzá, kemény lesz a gombóc, ha keveset, akkor beleragadunk. Olyan állagot kell kapnunk, ami lisztes kézzel már jól formálható, de még nem kemény. Sokat segítettünk.

Felteszünk forrni egy nagy fazék vizet sóval.

A tészta egy részét vastagon lisztezett deszkára borítjuk, és lisztes kézzel formálunk belőle egy kb. 5 cm vastag rudat. Ezt fölszeleteljük, hogy akkora szeleteket kapjunk, amekkorába már bele lehet csomagolni egy fél szilvát.

A tésztadarabot a lisztezett markunkra tesszük, ellapítjuk, a másik kezünkkel pedig veszünk egy fél szilvát, belemártjuk a fahéjas cukorba, beletesszük a tésztába, és jól összegöngyöljük. Ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tészta.

Közben, ha felforrt a víz, elkezdhetjük belerakni a gombócokat. Amikor feljönnek a víz színére, kisvártatva már szedhetjük is ki.

Amikor beledobtuk a vízbe az első gombócot, elkészítjük a pirított morzsát: az olajon állandó kevergetés mellett, serpenyőben megpirítjuk a zsemlemorzsát. Ebbe szedjük át és forgatjuk meg a kifőtt gombócokat. A kész gombócokat átszedjük egy tálba, hogy helyet csináljunk a következő gombócoknak.

A maradék szilvából és fahéjas cukorból szilvarösztöt főzünk, egy kis fazékban feltesszük főni, és addig rotyogtatjuk, míg a szilva puhára nem fő.

A szilvás gombócokat porcukorral, és ezzel a szilvaröszttel tálaljuk.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon