Szaftos mexikói burrito darált marhahússal és rizzsel – A fűszerezés a titka

burrito2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minden jóval meg van pakolva ez a szaftos, laktató burrito, rengeteg zöldség, hús és rizs gazdagítja.

A burritónál kevés laktatóbb étel létezik, főleg, ha az alábbi verziót készítjük el: ebben a változatban a tortillába fűszeres darált marhahús, főtt rizs és rengeteg zöldség kerül, már egy darab eltelít a nap további részére. 

A zöldségeket szabadon variálhatjuk, illetve bármilyen darált húsból elkészíthető, viszont a fűszerezésen nem érdemes változtatni. A római kömény, az oregánó, a pirospaprika és a chili adják meg az étel karakterét, így lesz az igazi, már az első harapás Mexikóba repít minket. 

Fontos, hogy a húsos ragut teljesen kihűtsük, mielőtt a tortillába töltenénk, különben eláztatja a lapokat. Ha melegíteni szeretnénk a burritót, kétféleképpen is megtehetjük: a fóliába csomagolt darabokat tegyük forró, száraz serpenyőbe, közepes lángon pár percig süssük, vagy 180 fokon 20 percig melegítsük a sütőben.

Mexikói burrito

burrito

Hozzávalók 6 darabhoz:

Fűszerkeverék:

  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál
  • 2 teáskanál római kömény
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 0.25 teáskanál bors
  • 0.25 teáskanál cayenne-bors

Hús:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 500 gramm darált marhahús
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál víz

Burrito:

  • 6 darab tortillalap (25 cm-es)
  • 375 gramm főtt rizs
  • 200 gramm jégsaláta
  • 200 gramm kukorica (konzerv)
  • 200 gramm vörösbab (konzerv)
  • 3 darab paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • koriander
  • 150 gramm reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük ki egy kis tálban a fűszerkeveréket.

Melegítsünk olajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az összekockázott vöröshagymát, mikor átlátszó, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is. Pár perc után adjuk hozzá a darált húst, fehéredésig süssük. Szórjuk rá a fűszerkeveréket, majd keverjük alaposan össze. Öntsük rá a paradicsomot és a vizet, pár percig főzzük, míg a nedvesség elpárolog. Tegyük félre hűlni. A húst keverjük össze a főtt rizzsel.

Tegyünk egy tortillalapot a munkafelületre. Kanalazzuk a tortilla közepére a húsos töltelék hatodát, majd tegyünk bele összecsíkozott jégsalátát, összekockázott paradicsomot és lilahagymát, kukoricát, babot, apróra vágott koriandert és reszelt sajtot. Járjunk el így a többi lappal is.

A lap alsó részét hajtsuk a töltelékre, majd hajtsuk be a két szélét. Szorosan tekerjük fel, csomagoljuk alufóliába, majd tegyük félre tálalásig.

Sütőben és serpenyőben is megmelegíthetjük a burritót.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük