
Így készül a fűszeres mexikói gyros: a frissítő salsa a lelke

Ebben az ételben aztán megelevenedik minden, amiért maximálisan tudunk rajongani: grillezett sertésjava egy pikáns pácban, krémes salsa, mindez pedig tortillába zárva, egy kis roppanós hagymával és ananásszal.
A tacos al pastor nevű étel Mexikóból származik, és grillezett hús az alapja, a libanoni bevándorlók honosították meg. Hasonlít a török döner kebabhoz vagy a görög gyroshoz is, annyi különbséggel, hogy a mexikói húsétel csak sertésből készül.
Ebben a fogásban az édes és a sós íz keveredik, ez adja az igazi különlegességét. Az édes ananász találkozik a csípős fűszerekkel, egymás ellenpontjaként működnek, mégis kiegészítik egymást.
Ha szereted a mexikói ízeket, akkor próbáld ki ezt az izgalmas színű húsos palacsintát is, amit akár mexikói hortobágyinak is nevezhetsz.
Mexikói gyros

Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 500 gramm sertésszűz
Pác:
- 1 evőkanál oregánó (szárított)
- 2 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál cayenne-bors
- 0.5 doboz chipotlekonzerv
- 50 milliliter ecet
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 darab narancs leve
- 1 darab ananász kétharmada
Salsa:
- 0.5 csokor friss koriander
- 1 darab lime leve
- 75 gramm savanyított jalapeño
- 100 gramm koktélparadicsom
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
Tálalás:
- 2 darab lime
- 2 fej hagyma (felkockázva)
- 8 darab tortillalap
- 1 darab ananász egyharmada
Elkészítés:
A pác hozzávalóit egy aprítógépben keverjük össze, ha esetleg túl sűrű, egy kis vizet is adhatunk hozzá, de ne legyen nagyon folyós.
A húst vágjuk nagyon vékony szeletekre, és alaposan keverjük össze a páccal, min. 2 órán keresztül (de akár egy egész napig is) hagyjuk állni.
A salsa hozzávalóit egy aprítógépben turmixoljuk össze, ha túl leveses lenne, át is szűrhetjük.
A húst kisebb adagokban, forró serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt grillezzük meg, és egy tányérra szedjük ki.
Tálalás folyamán egy tortillába szedjünk a húsból, pakoljuk meg a kockázott vöröshagymával és a szintén kockázott ananásszal, mehet rá a salsa, valamint pár csepp a lime levéből.
Fotó: Street Kitchen
Olvasd el ezt is!