Omlós csirkemell fokhagymás görög joghurtban pácolva: így lesz igazán omlós a hús
Nagyon finom omlós lesz a csirkemell, ha elkészítés előtt fokhagymás görög joghurtban pácolod.
Ez a fogás annyira izgalmas, hogy nem lehet betelni vele, valódi ízbomba: egyszerre édes, csípős, savanykás. A répa természetes édességére a méz erősít rá, amit a chili és a feta sajt ellensúlyoz, a krémes joghurt pedig a ropogós csicseriborsóval képez kontrasztot.
Bár vegetáriánus fogás, annyira gazdag ízű, hogy nem fog hiányozni belőle a hús. A görög joghurtos-fetás alap teszi igazán tartalmassá, ha pitával mártogatod, tényleg megállja a helyét főételként is.
Az eredeti recept a mob oldalán jött velem szembe, azt alakítottam picit át, és egyértelműen az egyik nagy kedvencünk lett.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A répák végeit vágjuk le, majd pucoljuk meg őket. Ha picik és vékonyak, maradhatnak egészben, ha nagyon vastagok, vágjuk őket hosszában félbe, ha hosszúak, akkor keresztben. Tegyük a répákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg egy kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk. Toljuk a sütőbe 25-30 percre, félidőnél fordítsuk meg őket.
Közben a fél csokor petrezselymet aprítsuk össze. Tegyük egy mozsárba, adjuk hozzá a fél citrom levét és egy löttyintésnyi olívaolajat, majd dolgozzuk egybe, míg szósz nem lesz belőle. Egy kevés só is mehet bele.
A joghurtot tegyük egy tálba, morzsoljuk bele a fetát, majd robotgéppel keverjük krémesre a kettőt. Borsozzuk ízlés szerint.
A csicserit szűrjük le, öblítsük át, csöpögtessük le, majd adjuk a répához. Toljuk őket együtt is a sütőbe 10-15 percre, míg a répa puha, a csicseri ropogós nem lesz.
Az olvasztott mézet és a chiliszószt keverjük össze egy tálkában. Öntsük az elkészült répára és csicserire, forgassuk velük egybe.
Kanalazzunk egy tányérra a fetás-joghurtos krémből, szedjünk rá mézes-chilis répát és csicserit, majd a zöld olajjal kínáljuk. Pitával tunkolva a legfinomabb.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu