
Szaftos csirkemell mézes-fokhagymás mázban - Vajpuha lesz így a hús

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
Villámgyors recept, ami nem csak nagyon finom, de elképesztően egyszerű is, ráadásul tényleg elég fél órát rászánni a napból.
Rengeteféleképpen lehet izgalmassá tenni a csirkemellet, hiszen natúr, viszonylag semleges ízű hús, ezért bármilyen intenzívebb vagy pikánsabb fűszerezés jól áll neki. Ha több időd van, érdemes valamilyen pácot készíteni és abban pihentetni, hogy magába szívja az ízeket, de ha kevesebb a rendelkezésre álló idő, akkor jöhet igazán jól az alábbi megoldás.
Ha ízgazdag, szaftos mázat készítesz, nem szükséges a csirkemellet pácolni, elég elősütni, majd a szószban alaposan átforgatni, összemelegíteni vele. Az alábbi receptben mézes, szójaszószos, fokhagymás mázat kap a hús, így picit pikáns, egyszerre édes és sós lesz, akár még a chili is jól áll neki.
Ezzel a módszerrel egyébként sem kell félned attól, hogy kiszárad a csirkemell, mindenképpen alkalmazd. Ha pedig hagymarajongó vagy, akkor hagymaágyon készítsd el a húst, úgy is szuperpuha marad.
Mézes-fokhagymás csirkemell

Hozzávalók 4 darabhoz
- 2 darab csirkemellfilé
- 70 gramm méz
- 50 gramm vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1.5 evőkanál almaborecet
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 ág kakukkfű
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A csirkemellfiléket hosszában vágjuk ketté, hogy 4 egyforma darabunk legyen. Locsoljunk rájuk egy kis olívaolajat, majd szórjuk meg őket sóval, borssal, fokhagymaporral.
Egy tapadásmentes serpenyőben süssük őket aranybarnára, mindkét felüket 3-4 percig. Tegyük őket félre.
Abban a serpenyőben, amelyikben a csirkét sütöttük, olvasszuk meg a vajat, majd keverjük bele a zúzott fokhagymát. Kis lángon kevergessük, míg a fokhagyma el nem kezd barnulni. Ha barna, öntsük rá a mézet, a szójaszószt és az ecetet. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, sózzuk.
Gyöngyözve, kis lángon főzzük, míg be nem sűrűsödik. Szedjük ki a kakukkfüvet, majd tegyük bele a csirkemellfiléket. Kicsit rázzuk össze, hogy a szósz bevonja a húst. Kapcsoljuk le a lángot, majd a szósszal megöntözve, rizzsel, szezámmaggal megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images