Így marad szaftos a sütőben sült csirkemell - Vajpuha lesz a hús
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Három tippet is adunk, ha ezeket betartod, biztosan omlós és szaftos lesz a hús.
A csirkemellet - különösen a filét - nagyon könnyű kiszárítani, ezért ritkán szokták sütőben sütni, pedig pár trükkel nagyon szaftos és ízletes lesz a végeredmény.
Olívaolaj dörzsi
Az első fontos lépés az olívaolaj használata - ezzel nemcsak a jénait kell kikenni, hanem a húst is jól be kell vele vonni, az olaj segít szaftosan tartani a csirkemellet, illetve így a fűszereket is jobban magába szívja majd.
Magas lángon történő sütés
Az is fontos, hogy magas lángon - 230 fokon - kell sütni, ha rövid idő alatt kap nagy hőkezelést, jobban megőrzi a benne található nedvességet.
Pihentetés
Ugyanilyen lényeges a pihentetés is - ha rögtön felvágod a húst, kifolyik belőle az összegyűlt szaft, ha viszont adsz neki pár percet, szépen eloszlik a húsban a felgyülemlett folyadék.
A fűszereket nyugodtan lehet variálni, a só, bors mellett érdemes fokhagymát, chilit, de akár oregánót vagy kakukkfüvet is hozzáadni.
Sütőben sült csirkemell
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- 0.5 teáskanál chilipor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Klopfoljuk ki picit a csirkemelleket, nem kell túl vékonyra, éppen csak annyira, hogy mindenhol és mindegyik egyforma vastagságú legyen.
Kenjünk ki olívaolajjal egy 23x33 centiméteres jénait. A csirkemelleket is kenjük le alaposan olívaolajjal, majd fektessük őket az előkészített jénaiba.
Egy kis tálban keverjük össze a sót, a borsot, a fokhagymaport és a chiliport. Szórjuk rá a fűszerkeveréket a húsra, dörzsöljük jól bele. Fontos, hogy a csirkemellek ne fedjék egymást.
Kb. 15-20 percig süssük őket, de ez függ a csirkemellek vastagságától is, akkor jó, ha a hús belső hőmérséklete 70-80 fokos. Ha kész, vegyük ki őket a sütőből, fedjük le alufóliával, majd 5-10 percig pihentessük.
Melegen, szeletelve tálaljuk.
Fotó: Getty Images