Így marad szaftos a sütőben sült csirkemell - Vajpuha lesz a hús

sütőbensültcsirkemell2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Három tippet is adunk, ha ezeket betartod, biztosan omlós és szaftos lesz a hús.

A csirkemellet - különösen a filét - nagyon könnyű kiszárítani, ezért ritkán szokták sütőben sütni, pedig pár trükkel nagyon szaftos és ízletes lesz a végeredmény.

Olívaolaj dörzsi

Az első fontos lépés az olívaolaj használata - ezzel nemcsak a jénait kell kikenni, hanem a húst is jól be kell vele vonni, az olaj segít szaftosan tartani a csirkemellet, illetve így a fűszereket is jobban magába szívja majd. 

Magas lángon történő sütés

Az is fontos, hogy magas lángon - 230 fokon - kell sütni, ha rövid idő alatt kap nagy hőkezelést, jobban megőrzi a benne található nedvességet.

Pihentetés

Ugyanilyen lényeges a pihentetés is - ha rögtön felvágod a húst, kifolyik belőle az összegyűlt szaft, ha viszont adsz neki pár percet, szépen eloszlik a húsban a felgyülemlett folyadék. 

A fűszereket nyugodtan lehet variálni, a só, bors mellett érdemes fokhagymát, chilit, de akár oregánót vagy kakukkfüvet is hozzáadni.

Sütőben sült csirkemell

sütőbensültcsirkemell

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kilogramm csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 teáskanál fokhagymapor
  • 0.5 teáskanál chilipor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Klopfoljuk ki picit a csirkemelleket, nem kell túl vékonyra, éppen csak annyira, hogy mindenhol és mindegyik egyforma vastagságú legyen.

Kenjünk ki olívaolajjal egy 23x33 centiméteres jénait. A csirkemelleket is kenjük le alaposan olívaolajjal, majd fektessük őket az előkészített jénaiba.

Egy kis tálban keverjük össze a sót, a borsot, a fokhagymaport és a chiliport. Szórjuk rá a fűszerkeveréket a húsra, dörzsöljük jól bele. Fontos, hogy a csirkemellek ne fedjék egymást.

Kb. 15-20 percig süssük őket, de ez függ a csirkemellek vastagságától is, akkor jó, ha a hús belső hőmérséklete 70-80 fokos. Ha kész, vegyük ki őket a sütőből, fedjük le alufóliával, majd 5-10 percig pihentessük.

Melegen, szeletelve tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük