Omlós, mézes kevert sütemény – Elolvad a szájban, olyan puha

mézes sütemény cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy igazán finom süteményhez nem kellenek extra hozzávalók, elég egy is, amitől tökéletes lesz.

Nagyon vonzódom a mézes süteményekhez és magához a mézhez is. Nemcsak az ízét szeretem, hanem úgy érzem, hogy egészségesebb is leszek általa. Ezért is édesítek sok mindent mézzel cukor helyett, de ha egy sütemény eleve ezzel készül, akkor nálam rögtön nyert ügye van.

Ebben a kevert süteményben a méz mellé rengeteg illatos fűszer kerül, de igazán különleges a kávétól, a narancslétől és a whiskey-től lesz - utóbbi el is hagyható, de legalább egyszer érdemes kipróbálni vele.

Mézes kevert sütemény

mézes sütemény recept

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 440 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.5 teáskanál
  • 4 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 230 milliliter olaj
  • 340 gramm méz
  • 300 gramm cukor
  • 90 gramm barna cukor
  • 3 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 230 milliliter fekete kávé
  • 120 milliliter frissen facsart narancslé
  • 60 milliliter whiskey (opcionális)
  • 45 gramm darált mandula (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A sütőformát vajazzuk ki.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szegfűszeget. A közepébe ássunk egy mélyedést, öntsük bele az olajat, csurgassuk bele a mézet, adjuk hozzá a fehér- és a barna cukrot, a tojásokat, a vaníliát, a kávét, a narancslevet és opcionálisan a whiskey-t. 

Elektromos habverővel keverjük teljesen egyneművé a tésztát. Öntsük bele a sütőformába, majd szórjuk meg a tetejét darált mandulával. 

Tűpróbáig, körülbelül 55 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt kivesszük a formából. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük