Puha, illatos, mézes sütemény az ünnepi asztalra: pár perc alatt összeállítható
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha a karácsonyi készülődésbe már nem fér bele a mézeskalács-készítés, álljunk neki ennek a pár perc alatt összedobható finomságnak.
Valamilyen mézes sütemény mindig van nálunk a karácsonyi asztalon: legyen az mézeskalács, mézes krémes vagy éppen ez a rengeteg mézzel és narancslével készült kenyérke. Míg az előbbi két sütemény időigényes, energiát és legfőképpen türelmet kíván az elkészítésük, utóbbi körülbelül 5 perc munkánkba kerül.
Puha, illatos, picit ragacsos lesz a végeredmény, az a fajta sütemény, ami pár nappal később sem lesz száraz. Erről nemcsak a méz és a citromlé, hanem egy kis olaj is tehet, nem sok, de éppen ennyi kell ahhoz, hogy ne legyen fűrészporállagú a desszertünk. Azért, hogy még ünnepibb legyen a sütemény, fahéj és vanília ízesíti.
Mézes sütemény
Hozzávalók 12 szelethez
- 2.5 bögre liszt
- 3 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 bögre cukor
- 0.5 bögre barna cukor
- 1 bögre méz
- 0.5 bögre olaj
- 4 darab tojás
- 2 teáskanál citromhéj
- 1 bögre narancslé
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23-25 cm-es kenyérsütőformát vagy egy kuglófformát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és a fahéjat. Tegyük félre.
A cukrokat keverjük habosra a tojással, keverjük bele az olajat, mézet, vaníliakivonatot, narancslevet és a citromhéjat.
A lisztet fokozatosan keverjük a cukros keverékhez, akkor jó, ha homogén, csomómentes a keverék.
Öntsük a tésztát a formába, 50-60 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk 10 percig hűlni a formában, majd egy vajazókéssel lazítsuk fel a széleinél, fordítsuk ki a formából. Kihűlve tálaljuk.
Fotó: Getty Images