Így készül a krémes, házi mogyoróvaj: alig kell hozzá valami
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Ha te is sokallod a kész mogyoróvaj árát, készítsd el otthon, sokkal finomabb lesz, ráadásul pillanatok alatt készen van.
Amennyire drága a boltokban a mogyoróvaj, annyira egyszerű és olcsó házilag elkészíteni. Csak hántolt, natúr földimogyoróra van szükség hozzá, én pörkölt változattal dolgoztam, de nem kötelező. Egy nagy csipet só jót tesz neki, kiemeli a mogyoró természetes ízét, de el is hagyható. Sokan édesítik mézzel vagy cukorral a mogyoróvajat, de szerintem nem érdemes, a natúr verziót bármihez fel tudod használni, a recepttől függően utólag is tudod ízesíteni.
Fontos, hogy erős, nagy teljesítményű aprítógépben pürésítsd a mogyorót, minél magasabb fokozaton megy a gép, annál gyorsabban áll össze a krém. Hagyj neki időt, 4-5 perc után a darált mogyoróból sűrű massza lesz, ahogyan kiengedi magából a benne található olajat, saját magát krémesíti.
Ha picit folyékonyabb, kenhetőbb állagúra szeretnéd készíteni, egy kevés olajjal lehet hígítani: ehhez mogyoróolajat érdemes használni, de ha nincs kéznél, másfajta, lehetőleg semleges ízű olaj is tökéletesen megfelel. A kész mogyoróvajat légmentesen zárható dobozban/üvegben tárold.
Mogyoróvaj
Hozzávalók 2 decihez
- 200 gramm hántolt földimogyoró (sótlan)
- 1 mokkáskanál só
- 1 teáskanál mogyoróolaj (opcionális)
Elkészítés:
A földimogyorót és a sót tegyük egy késes aprítógépbe. Kezdjük el dolgoztatni a gépet magas fokozaton, hagyjuk legalább 4-5 percig, ha elég időt adunk neki, kiválik a mogyoróból az olaj, saját magától lesz krémes. Ha darabosabb mogyoróvajat szeretnénk, mikor apróra törte a gép a mogyorót, vegyük ki az egyharmad részét, a többit dolgoztassuk tovább, a darabokat pedig a végén keverjük bele.
Ha még krémesebb, kenhetőbb állagú krémet szeretnénk, adjunk hozzá 1 teáskanál mogyoróolajat (vagy más semleges ízű olajat), majd 1 perc alatt dolgozzuk vele össze. Ízlés szerint mézzel/cukorral is lehet ízesíteni.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors